Ucraina va dubla numărul forţelor de securitate la graniţa cu Belarus pentru a opri orice tentativă a migranţilor de a intra ilegal pe teritoriul ţării, a anunţat miercuri ministrul de interne Denis Monastirski, transmite Reuters.
Migranţii blocaţi în Belarus au avut tentative multiple de a forţa trecerea în Uniunea Europeană prin Polonia în cursul nopţii, au indicat miercuri autorităţile de la Varşovia, anunţând că au suplimentat paza la graniţă.
Potrivit lui Monastirski, rezervişti din garda naţională şi poliţie vor fi implicaţi în întărirea pazei la frontieră.
‘Grupuri mobile vor patrula de-a lungul frontierei pentru a depista trecerile ilegale de graniţă’, a declarat el la televiziune după o şedinţă a Consiliului de securitate şi apărare al Ucrainei, prezidată de şeful statului, Volodimir Zelenski.
Secretarul Consiliului, Oleksii Danilov, declarase anterior miercuri că principalul subiect al reuniunii va fi situaţia la graniţa Poloniei cu Belarus.
Polonia şi alte state comunitare acuză Belarusul că încurajează migranţii – veniţi din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa – să pătrundă ilegal în UE ca răzbunare pentru sancţiunile pe care Uniunea le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale din 2020.
Blocul comunitar are în vedere impunerea de noi sancţiuni pentru a pedepsi Belarusul pentru ceea ce UE consideră a fi o criză creată artificial, acuzaţie dezminţită de Minsk.
Uniunea Europeană vrea să sancționeze Belarusul
Uniunea Europeană îl acuză pe președintele belarus Alexander Lukașenko – care neagă – că a orchestrat sosirea unui val de migranți și refugiați, ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut luni seara, 8 noiembrie, statelor membre să aprobe noi sancțiuni împotriva autorităților belaruse, responsabile de un aflux de migranți la granița Poloniei.
„Folosirea migranților în scopuri politice este inacceptabilă”, a denunțat președintele într-un comunicat de presă, informează Le Monde.Pe lângă extinderea sancțiunilor împotriva Minsk, ea a spus că Uniunea Europeană (UE) „va examina cum să sancționeze companiile aeriene din țări terțe” care transportă migranți în Belarus.
„Nu vom ezita să adoptăm sancțiuni dacă va fi necesar împotriva companiilor și țărilor care fac jocul contrabandiștilor”, a avertizat, la mijlocul lunii octombrie, șeful diplomației UE, Josep Borrell. „Migranților li se oferă vize, bilete de avion și un dispozitiv este pregătit pentru a-i transporta la Minsk, de unde sunt transportați la granițele Lituaniei, Letoniei și Poloniei„, a explicat domnul Borrell. „Drumul către Irak a fost închis în această vară, dar alte drumuri au fost deschise”, a deplâns el.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, va vizita „în următoarele zile în principalele țări de origine și de tranzit pentru a se asigura că acţionează pentru a preveni ca proprii resortisanţi să cadă în capcana întinsă de autorităţile din Belarus”, precizează comunicatul.