Mulţi refugiaţi au rămas în tren şi în imediata lui apropiere scandând "SOS" şi "Nu în tabără!", după ce autorităţile le-au cerut să coboare şi să se urce în autobuze care aveau ca destinaţie centrul de primire a refugiaţilor de la Bicske.
Trenul plecase la finalul dimineţii din gara Keleti din Budapesta, cu peste 200 de migranţi la bord, potrivit reporterilor AFP de la faţa locului. Acestea urmau să se îndrepte spre două localităţi situate la frontiera austriacă, Szombathely şi Sopron, în condiţiile în care legăturile feroviare internaţionale dinspre Ungaria au fost suspendate.
Trenul a fost imobilizat la Bicske, la 40 km de Budapesta, potrivit agenţiei oficiale MTI, unde poliţia a încercat să-i îmbarce pe migranţi spre centrul de refugiaţi.
Numeroase forţe poliţieneşti erau încă vizibile în apropierea gării din Bicske în jurul orei 12:30 GMT.
Potrivit Reuters, jurnaliştii au fost împinşi cu bastoane de poliţişti din zona în care a oprit trenul cu refugiaţi, aceştia declarând locul "zonă operaţională". Conform sursei citate, grupuri de câte 30-40 de migranţi protestează la faţa locului.
Închisă timp de două zile din cauza afluxului de migranţi care încercau să ajungă în vestul Europei, gara Keleti din Budapesta s-a redeschis joi dimineaţă şi mai multe sute de refugiaţi se aflau încă acolo.
Un alt tren a părăsit gara în jurul prânzului având la bord circa o sută de migranţi şi poliţişti cu căşti, destinaţia sa oficială fiind Gyor, oraş situat la jumătatea drumului între Budapesta şi Viena, în apropiere de frontiera cu Slovacia.
Potrivit unui voluntar care lucrează la primirea migranţilor în gara Keleti, Marton Bisztrai, plecarea trenurilor este menită să-i prindă pe imigranţi în capcană.
"Cred că este un tertip al guvernului, al poliţiei şi al companiei feroviare", a declarat el pentru AFP. "Ei vor doar să-i degajeze pe oameni de aici şi să-i trimită în tabere. Este foarte cinic", a spus el.
SURSA: Agerpres