Mai exact, înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM), susțin ideea potrivit căreia Uniunea Europeană ar trebui să înţeleagă că poate beneficia de pe urma migraţiei.
Acest lucru se întâmplă cu doar o zi înaintea prezentării de către Comisia Europeană a noului său plan privind migraţia, relatează dpa, citată de agerpres.
Pactul privind migraţia şi azilul trebuie să fie mult mai uman, predictibil şi să protejeze în faţa crizelor, afirmă cele două agenţii ale ONU într-o declaraţie comună dată publicităţii la Geneva.
Astfel, potrivit surselor citate, lucrătorii migranţi şi refugiaţi au jucat un rol semnificativ în timpul pandemiei de COVID-19 şi ei vor fi importanţi pentru redresarea economică.
O abordare echilibrată
”O abordare echilibrată, principială şi cuprinzătoare recunoaşte că migraţia este o realitate umană care trebuie să fie gestionată în scopul avantajului reciproc”, a declarat directorul general al IOM, Antonio Vitorino.
”Actuala abordare în UE este nefuncţională, imposibil de susţinut şi adesea cu consecinţe umane devastatoare”, subliniază cele două agenţii internaţionale citate, care amintesc de întârzierea debarcărilor migranţilor pe mare, de creşterea riscului returnării refugiaţilor către ţări nesigure şi de incendiile din tabăra de migranţi Moria, de pe insula grecească Lesbos.
De asemenea, cei care salvează vieţi nu trebuie să fie puşi sub urmărire penală, consideră UNCHR şi IOM, referindu-se la provocările juridice întâmpinate de organizaţiile neguvernamentale implicate în salvarea migranţilor în Marea Mediterană.
”Pactul prezintă ocazia ca Europa să arate că poate respecta dreptul fundamental la azil, cooperând în acelaşi timp la elaborarea unor politici pragmatice pentru a-i identifica pe cei aflaţi în nevoie de protecţie internaţională şi a împărţi responsabilitatea pentru ei”, a menţionat, la rândul său, şeful UNHCR, Filippo Grandi.