Cei mai mulţi oameni se tem când aud despre cuvântul „grăsimi” în alimentaţie sau despre colesterol.
Mihaela Bilic: Nu există o relație de cauzalitate directă între nivelul colesterolului și bolile de inimă
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic vine să explice cât de importante sunt, de fapt, grăsimile într-o alimentaţie sănătoasă, dar şi care sunt teoriile greşite referitoare la colesterol.
„Dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui să ia statine.
Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie să uităm, colesterolul nu vine din alimentație, ci este făcut de ficat.
După gafa medicală din anii ‘70 în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar crește riscul de boli cardio-vasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma: trebuie să luăm statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge și, implicit, a scădea riscul de infarct și AVC.
Realitatea demonstrează din păcate că nu există o relație de cauzalitate directă între nivelul colesterolului și bolile de inimă, adică mai mult de jumătate din cazurile de infarct apar la persoane cu colesterol normal”, spune Mihaela Bilic, potrivit Doctorulzilei.ro.
„Ne îndopăm de medicamente și ne pierdem mințile. La propriu!”
Aceste statine au însă efecte negative serioase şi de durată, afirmă medicul, în timp ce o lipsă cronică de colesterol ne afectează organismul, în special la nivelul creierului.
„Care sunt efectele negative ale statinelor? Majore și cu bătaie lungă. Pe lângă slăbiciunea/durerile musculare (mialgii) și toxicitatea hepatică, aceste medicamente scad dramatic producția de colesterol în organism-ori fără grăsime (fără colesterol), nimic nu mai funcționează cum trebuie.
De la secreția de hormoni până la transmiterea impulsului nervos între neuroni, de la schimburile de substanțe între celule până la gradul de hidratare al pielii, grăsimile sunt vitale. Fără grăsime nu putem trăi, nu ne putem apăra de boli, nu putem crește și nici “repara” celulele uzate.
Cel mai trist este faptul că această lipsa cronică de colesterol la nivel cerebral afectează ireversibil integritatea și funcționarea sistemului nervos, creierul se “stafidește” și se usucă, deci nu are rost să ne mirăm de explozia din ultimii ani a bolilor neurovegetative și de de frecvența alarmantă a cazurilor de Alzheimer.
De frica amenintărilor trâmbițate de industria farma în asociere cu o parte din lumea medicală, ne îndopăm de medicamente și ne pierdem mințile. La propriu!”, mai explică specialistul.
Efectele diferite ale statinelor în cazul bărbaţilor şi femeilor
„Interesant este că aceste statine nu au niciun fel de efect protector în cazul femeilor și culmea, tot la femei efectele secundare/negative sunt cele mai grave.
Cât despre bărbați, nivelul crescut de colesterol nu este un factor de risc, decât în asociere cu alte elemente declanșatorii: prezența plăcilor de aterom (depuneri pe vasele de sânge), obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemie congenitală, adică toți factorii ce alcătuiesc Sindromul X Metabolic.
În viața reală constatăm că există nenumărate femei care trăiesc cu un nivel de colesterol peste 250 și au arterele curate, fără nicio urmă de placă de aterom și bărbați care fac infarct sau accident vascular cerebral, deși analizele sunt în parametrii normali.
Cu siguranță suntem departe de a înțelege toate misterele corpului omenesc, însă un lucru e cert: colesterolul nu ne este dușman, ci mai degrabă aliatul de nădejde al întregului organism în general și al sistemului nervos în special”, mai afirmă medicul nutriţionist Mihaela Bilic.