Mihaela Bilic a descoperit „rețeta succesului” pe plan socio-profesional
Mihaela Bilic crede că este important să știm că ceea ce mâncăm ne ajută să înțelegem cine suntem. Specialiștii în neuroștiințe susțin că există o legătură între alimentație și comportamentul uman. Potrivit ei, dacă eliminăm apa din creierul uman, rămâne o structură formată din grăsime, iar funcționarea sistemului nervos depinde de grăsimi. Nu zahărul hrănește mintea, ci proteinele și grăsimile din alimente, grăsimi bune.
Alimentația influențează nu doar sănătatea și forma fizică, ci și comportamentul nostru. Potrivit cercetătorilor, o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să fim mai puțin activi, să nu luăm inițiative și să fim simpli spectatori ai vieții noastre. De aceea, ar trebui să consumăm de 2/3 ori pe săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci și semințe de in pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și succesul socio-profesional.
„Spune-mi ce mănânci ca să știu cum/cine ești. Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.
Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”… simpli spectatori ai existenței noastre.
Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in.
Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă, neuroștiința ne confirmă acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere”, a scris medicul nutriționist pe Facebook.
Cei care consumă puține proteine și mult zahăr au tendința să fie agresivi
Neuroștiința confirmă că o dietă bogată în zahăr poate provoca un comportament agresiv și agitație excesivă, așa cum s-a observat de-a lungul timpului în cazul copiilor. În contrast, persoanele care au o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de zahăr prezintă un comportament calm, tolerant și dovedesc înțelegere.
Persoanele care consumă mult zahăr au tendința de a fi agresive, vehemente, cu un ego puternic, adesea asumându-și rolul de „apărători ai dreptății”. Este cert că reducerea consumului de zahăr și creșterea aportului de grăsimi Omega 3 aduce doar beneficii pentru sănătate.
„La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în “apărători ai dreptății.”
Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur: avem doar beneficii pentru sănătate dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3!
Și recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a completat medicul nutriționist.