Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra faptului că unele combinații alimentare pot provoca o digestie dificilă. În cazul combinației de roșii cu brânză, celebrul nutriționist Mihaela Bilic a ținut să demonteze un mit.
Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra faptului că unele combinații alimentare pot provoca o digestie dificilă. În cazul combinației de roșii cu brânză, celebrul nutriționist Mihaela Bilic a ținut să-și spună părerea.
Mihaela Bilic a demontat mitul referitor la o presupusă alăturare culinară greșită.
Combinația de alimente, precum carnea cu brânzeturi sau fructele cu iaurtul, este frecvent întâlnită și apreciată. Cu toate acestea, mulți nutriționiști susțin că anumite combinații pot perturba procesul digestiv. Ei sunt de părere că această alăturare poate împiedica organismul să absoarbă nutrienții esențiali.
Asocierea alimentelor care poate îngreuna digestia
Principiile de combinare a alimentelor se concentrează în jurul ideii că asocierea incorectă a alimentelor poate avea efecte negative asupra sănătății, digestiei și nutriției generale.
O combinație contradictorie de alimente, cum ar fi sucul de portocale cu un pahar de lapte sau zahărul cu grăsimile, poate îngreuna procesul digestiv. De asemenea, asocierea fructelor proaspete, precum bananele cu laptele, poate provoca disconfort gastric și dureri abdominale.
Asocierile incompatibile de alimente pot interfera cu absorbția nutrienților, cum ar fi blocarea absorbției fierului, calciului sau a altor vitamine esențiale. În acest context, Mihaela Bilic a dezvăluit adevărul despre combinația dintre roșii cu brânză.
Adevărul despre combinația dintre roșii cu brânză
Astfel, întrebarea este: combinația de roșii cu brânză este alăturare culinară greșită? În acest sens, Mihaela Bilic a dat detalii importante.
Ea a spus că după Paște, nu s-a putut sătura de roșii cu brânză! Nutriționistul a arătat că îi plac roșiile românești. Iar combinația de roșii cu brânză, respectiv cu caș de oaie sărat este pe lista ei de preferințe.
Beneficiile consumului de roșii
Mihaela Bilic a explicat că roșiile conțin licopen. E vorba de un pigment din familia carotenoizilor. Acesta protejează pielea împotriva razelor ultraviolete. În plus, nutriționista a menționat că pentru o hidratare corectă se poate alege un suc de roșii.
„Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat…Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”?
Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete.
Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu”, spune Mihaela Bilic.
Roșiile sunt considerate alimente de bază în dieta românilor, datorită calităților lor nutritive remarcabile, conform nutriționistului Mihaela Bilic.
Ea afirmă cu claritate că „roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară”. Nutriționistul a susținut argumentul cu detalii convingătoare.
Sucul de roșii reprezintă o alternativă sănătoasă
Conform acesteia, această legumă-fruct este bogată în fibre și minerale. Ea conține peste 95% apă și are un conținut caloric redus. Unul dintre secretele sale constă în aciditatea naturală. Aceasta contribuie la creșterea absorbției fierului din alte alimente, precum carne, pește și legume.
„Aciditatea din roșie crește absorbția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii”, a punctat acesta.
Mihaela Bilic subliniază că sucul de roșii reprezintă o alternativă mai sănătoasă și mai puțin calorică decât sucurile de fructe obișnuite, precum cel de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile și doar 30% din cantitatea de fructoză a sucului de portocale.
Pentru a preveni disconfortul gastric și senzația de greutate după masă, este recomandat să evităm anumite combinații de alimente. Este vorba de iaurtul cu fructe, banana cu lapte, roșiile cu paste și brânza cu carne, printre altele. Aceste combinații pot duce la probleme precum balonare, gaze și oboseală.
Evitând aceste asociere alimentare, putem îmbunătăți digestia și ne putem bucura de mese mai pline și mai satisfăcătoare.