În România, nu există cerere de melasă și borhot
Mihaela Neagu, proprietara fabricii de Zahăr Premium Luduș, a anunțat că, în acest an, în urma prelucrării sfeclei de zahăr contractate de la fermierii români, fabrica ei va obține mii de tone de melasă și borhot (materii prime folosite adesea în industria alimentară şi în industria furajelor pentru hrana animalelor) pentru care caută parteneri interesați de contractare și achiziționare. Au cantități mari și că au început deja să exporte borhot în Ungaria, la fermele zootehnice. Prețul de vânzare este de 15 euro/tonă, iar costul transportului este de 25 euro/tonă.
Este surprinsă de lipsa cererii pe piața românească. Potrivit spuselor sale, fermierii locali ar beneficia de tarife de transport mai mici și ar avea acces la o materie primă de calitate.
„Așadar doresc să transmit un mesaj companiilor și fermierilor din România care folosesc aceste materii prime, să ne contacteze cât mai rapid. Conform proiectelor Uniunii Europene, biocombustibilii pe bază de melasă vor fi din ce în ce mai promovaţi şi utilizaţi la scară largă, un motiv în plus să eficientizăm procesul de comercializare și utilizare la nivel național”, a explicat ea.
Declarația ei a fost făcută după ce a început campania anuală de procesare a sfeclei de zahăr. După 115 zile, fabrica ei va funcționa non-stop, cu echipe lucrând în ture de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a procesa sfecla de zahăr cultivată de peste 500 de fermieri, majoritatea din Transilvania.
În acest an, suprafața contractată pentru sfeclă de zahăr este de 8.800 de hectare, ceea ce va permite fabricii să producă în această toamnă peste 65.000 de tone de zahăr Bod, un produs 100% românesc, contribuind astfel la reducerea importurilor.
Record de procesare de zahăr
Anul acesta, fabrica ei va înregistra un record de procesare, ceea ce impune respectarea termenelor și etapelor asumate de toți cei implicați. Pentru a asigura funcționarea la capacitate maximă și în condiții optime, în conformitate cu planul de dezvoltare, fabrica ei a investit în eficientizarea energetică și a fluxului de procesare.
Momentan, colaborează bine cu companiile care asigură servicii conexe, precum recoltarea, încărcarea și transportul, și că așteaptă în continuare soluții din partea autorităților locale pentru reducerea timpilor de așteptare a transporturilor de sfeclă de zahăr către fabrică, care sunt afectați de lucrările la podul de intrare în Luduș.
„Este important că suntem într-o relație excelentă de colaborare cu fermierii din județele Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad, care au avut încredere în noi și au crescut în acest an suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, ceea ce ne bucură foarte mult și ne oferă o perspectivă de business pentru anii următori”, a adăugat femeia de afaceri.