Mihai Copaciu va fi noul reprezentant al României la FMI

Mihai Copaciu, directorul adjunct al Direcției Modelare și Prognoze Macroeconomice, va reprezenta România la Fondul Monetar Internațional. Acesta îl va înlocui fostul viceguvernator al BNR, Liviu Voinea, după ce i s-a terminat mandatul maxim pe care îl putea avea, de patru ani.

Copaciu că este unul dintre cei mai reputaţi economişti ai BNR, fără a fi cunoscut în mediul public. Acesta a creat un model privind previzionarea inflaţiei care a fost preluat de FMI.

Mihai Copaciu are 43 de ani și este absolvent al Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire, a făcut, de-a lungul anilor, mai multe cursuri de specializare în străinătate, inclusiv în Statele Unite ale Americii, la Northwestern University.

BNR este instituția care numește reprezentantul României la FMI.

Mihai Copaciu lucrează în BNR încă din anul 2005.

Mihai Copaciu
SURSA FOTO: LinkedIn

FMI evaluează economia românească

Șeful misiunii pentru România a FMI, Jan Kees Martijnse, se va afla la Bucureşti în fruntea unei echipe de experți ai instituției în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023. Fondul efectuează analiza anuală a economiei româneşti în baza Articolului IV. Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI.

Echipa internațională va discuta cu autorităţile române despre politicile economice. Ele vor avea loc în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale.

Comunicatul FMI este semnat de Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al instituției pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale se vor întâlni cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale, precizează sursa citată.

Analiza este un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional. Și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat.

Asta, pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport. Acesta, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.