Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, prezent la lansarea studiului „Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, a precizat că 501 agenți economici au chestionați la nivelul întregii ţări. „Mediul de afaceri este mult mai preocupat de ceea ce înseamnă personal calificat, această îngrijorare a depășit fiscalitatea. Pentru o prima dată vedem că problemele cu forța de muncă au luat locul fiscalității. Am indentificat trei soluții, resetarea sistemului educațional, suntem conștineți că această problemă se poate rezova pe termen mediu și lung, apoi o relaxare a legislației care să permită importul de muncă și reanalizaraea schemelor de ajutor social. Foarte mulți agenți economici spun că vin potențiali angajați care precizează că mai bine stau acasă și primesc ajutor social decât să muncească”, a menționat, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.
În studiului prezentat la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României este menționat că 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% au răspuns că personalul calificat a fost principala categorie afectată.
Studiul prezintă și o creștere a corupției din administrația publică. „A scăzut încrederea firmelor în DNA de la 60% la 42%, se sesizează o creșterea cu 15% a corupției în administrația locală publică și în același timp, 29% din respondeți consideră că idicatorii din caietele de sarcini sunt greu realizabili. Aceste caiete de sarcini sunt făcute după chipul și asemănarea câștigătorului. Oamenii de afaceri consideră că DNA a luat piciorul de pe accelerație”, a declarat președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.
Întrebat de revista Capital ce trebuie făcut pentru a se putea derula licitațiile în mod corect și un câștigător în timp util, președintele CCIR, Mihai Daraban a explicat, „caietul de sarcini este constituția unei licitații, numai că aceste documente se fac exact ca și legislația din România, ambiguu”. “Numai la caietul de sarcini de la Transgaz pentru celebra Brua, au fost 246 de interpelări, fără a se ajunge la contestații, pe caietul de sarcini. Dacă de la început sunt 246 de entități care nu au înețeles ce scrie acolo vă dați seama ce va fi în momentul când se va adjudeca licitația. (…). Caietul de sarcini este singura metodă prin care se poate ajuta capitalul autohnton. Nu există legislație specială pentru a ajuta capitalul autohton în detrimenutl celui străin”, a conchis președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.