Mihai Daraban a făcut referire la viitorul energetic al României.
În cadrul conferinței a fost prezentată, spre dezbatere publică, Strategia Energetică a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050, ca un exercițiu de transparență totală din partea guvernului. Experţii din domeniul energetic, ai mediului guvernamental și academic, companii şi reprezentanți ai autorităţilor de reglementare au oferit opinii menite să aducă plus valoare etapei de analiză calitativă din cadrul noii Strategii Energetice a României.
„Ne onorează faptul că ați ales Romexpo și ziua deschiderii oficiale a expoziției ExpoEnergiE, ajunsă la a șasea ediție, care își deschide porțile în același timp cu TIB – Târgul Tehnic Internațional București, cu Inventika și cu alte expoziții cu o participare internațională importantă”, a declarat președintele CCIR, în deschiderea conferinței.
„Factorul geopolitic-strategic are o pondere importantă în deciziile la nivel mondial din sectorul energiei, atât pe termen scurt, cât și în viitor, tocmai de aceea consider că Uniunea Europeană trebuie să grăbească realizarea Uniunii Energetice, a cărei lipsă se resimte în mod considerabil” a precizat Mihai Daraban.
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a amintit faptul că la lucrările Strategiei Energetice Naţionale au participat pe parcusul unui an, într-o sumă de consultări, peste 300 de specialişti: „astăzi prezentăm un produs care este aproape integrat, în prezent lucrăm la detalii, reglaje fine absolute firești și, pentru prima dată, vom avea un document care este absolut sincron cu ce se întâmplă pe piață”.
De asemenea, ministrul Energiei a ținut să sublinieze faptul că strategia este „o proiecție, o viziune pentru următorii 15 -20 de ani, care nu trebuie confundată cu o predicție”.
În același timp, Victor Grigorescu a insistat asupra importanței unei piețe competitive în țara noastră: „Dacă vom reuși să avem producători competitivi, dacă vom reuși să avem o piață funcțională care să remunereze rezultatele, acest lucru ne va ajuta să facem performanţă în Uniunea Europeană, fiind cheia pentru un succes al României în contextul Uniunii Energetice”.