“Nu pot să spun că recenta Ordonanța de Urgență a Guvernului (de modificare a unor măsuri fiscale, în special de reducere a impozitului pe dividende de la 16% la 5% – n.r.) este rea, dar ușurința cu care s-a dat la doar o lună de la promulgarea Codului Fiscal ne dă de gândit”, a spus președintele CCIR, cu mențiunea că oricând ne putem aștepta la noi și noi măsuri fiscale.
Astfel, el a ținut să sublinieze că doar președintele României mai poate garanta predictibilitatea.
Președintele CCIR: “Cerem Parlamentului să respingă legea de modificare a Codului Muncii”
"Nu am văzut, mai ales în această perioadă de demonstraţii stradale, pe nimeni legat de vreun stâlp, de vreun gard, să ceară modificarea Codului Muncii. Solicităm ca proiectul de lege pe Codul Muncii aflat în Parlament să fie respins”, a declarat Mihai Daraban, în deschiderea festivității de premiere a celor mai perfomante companii din România.
El a punctat și trei elemente de care are nevoie mediul de afaceri autohton. “Nouă, ca promotori ai mediului de afaceri în străinătate, ne trebuie cartuşe. Unul dintre aceste cartuşe este predictibilitatea. Ne-ar trebui şi o lege a parteneriatului public privat şi o lege a holdingului, dar haideţi să ne lansăm pe această predictibilitate", a mai spus Daraban.
Totodată, președintele CCIR i-a invitat pe oamenii de afaceri să se adreseze și să se orienteze în special spre țările din afara Uniunii Europene, unde exporturile românești reprezintă doar 15% din totalul exporturilor totale.
“Putem să ieșim cu curaj în străinătate și să accesăm acele piețe”, a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie.
Pentru Topul Naţional al Firmelor, din totalul de peste 653.000 de societăţi care au depus bilanţurile financiar-contabile la sfârşitul anului 2014, au fost selectate, în conformitate cu metodologia constituită la nivel naţional, un număr de 6.630 de firme. CCIR a premiat peste 2.400 de companii din industrie, 2.000 din servicii, circa 950 din comerţ şi turism, 600 din cercetare-dezvoltare şi high tech, 360 din agricultură, silvicultură şi pescuit şi 260 din construcţii.
Conform rezultatelor economice obţinute în anul 2014, industria poate fi considerată cel mai performant sector, urmată de domeniul comerţ – turism şi de servicii. Cele mai puternice firme din industrie au avut o cifră de afaceri la nivel naţional de 49 miliarde de euro şi un profit în exploatare de 4,6 miliarde de euro. În sectorul comerţ şi turism, cele 941 de firme clasate în top au realizat o cifră totală de afaceri de 40,3 miliarde de euro şi un profit în exploatare de 1,7 miliarde de euro. Un salt semnificativ a fost înregistrat în domeniul serviciilor, unde firmele din top au avut afaceri care au însumat 31,1 miliarde de euro, de circa trei ori mai mari comparativ cu rezultatele contorizate pentru anul 2013, şi un profit în exploatare de 1,6 miliarde de euro. Serviciile au fost domeniul cel mai dinamic şi în ceea ce priveşte numărul de companii performante, respectiv 2.035, indicator al evoluţiei cererii de pe piaţă din România anului 2014.
În Topul Naţional al Firmelor s-au clasat şi 602 firme din domeniul de cercetare, dezvoltare şi high-tech şi 359 de firme care activează în agricultură, silvicultură şi pescuit.
'Metodologia de realizare a acestui Top este una riguroasă. Sunt analizate cifra de afaceri, profitul în exploatare şi numărul de angajaţi pentru sute de mii de firme. Sunt cifre care ne oferă o imagine reală a mediului de afaceri din România. Deşi a crescut cifra de afaceri însumată de ocupanţii primelor trei poziţii în clasament, trebuie să spun un alt fenomen este îngrijorător: reducerea numărului de companii cu capital autohton. Sunt din ce în ce mai puţine companii sută la sută româneşti. În comparaţie cu anul 2013, în anul 2014 numărul acestor companii este cu 4.000 mai mic. Ar trebui ca acest lucru să fie o temă de gândire pentru toţi cei care iau decizii care afectează în mod direct mediul de business', a precizat preşedintele CCIR.