Vești proaste pentru români. Pandemia continuă să facă victime în România. În acest context, Mihai Gâdea vine cu noi precizări. Acesta a anunțat că începând cu ziua de joi, 25 februarie, se va modifica calculul infectărilor, astfel că multe localități ar putea să intre în zona roșie.
Mai exact, potrivit hotărârii de guvern care a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie, urmează să fie schimbată modalitatea de raportare a cazurilor de bolnavi cu COVID-19.
Astfel, începând cu ziua de joi, 25 februarie, vor fi luate în calcul și focarele. Mihai Gâdea a explicat și ce înseamnă acest tip de focare. Potrivit acestuia, dacă trei persoane într-o instituție sunt infectate, se declară focar, iar în momentul în care se calculează pentru localitatea respectivă focarele respective vor juca un rol foarte important în modul în care se raportează aceste date.
Orașele sau județele care vor intra în zona roșie ar urma să închidă din nou școlile și restaurantele.
„Așadar sunt zone, sunt orașe, sunt județe care vor intra în zona roșie. Vor fi probabil decizii inevitabile pentru închiderea școlilor, pentru că există reguli foarte clare, vor fi decizii cu privire la închiderea restaurantelor, din nou HORECA, din nou cei care ar putea să fie grav afectați”, a spus Mihai Gâdea.
Bucureștiul intră în zona roșie?
Mihai Gâdea s-a întrebat ce se va întâmpla dacă Bucureștiul și Ilfovul vor intra din nou în zona roșie. El a amintit că singurul județ mare care se află în prezent în zona roșie este Timiș.
Prezentatorul de la Antena 3 a vorbit și despre sistemul de introducere al focarelor și a precizat că nu își dă încă seama dacă trebuie luate decizii atât de dure.
„Dacă Bucureștiul și Ilfovul intră în zona roșie, ce se întâmplă cu școlile, ce se întâmplă cu restaurantele, ce se întâmplă cu afacerile? În momentul de față avem o singură zonă roșie, un județ în mod special, este vorba despre Timiș. Mai sunt orașe în zona roie, dar Timișul este un județ care este în roșie. Și mai avem o serie întreagă de județe care sunt în zona galbenă.
Este un sistem suveică pe care nu am înțeles de ce îl folosesc în a introduce și a scoate aceste focare din raportarea aia statistică ce are efectele pe care le-ai descris foarte amplu mai devreme. Nu știu dacă trebuie luate decizii, dar sigur-sigur trebuie luată temperatura. Eu știu că pentru a depista o afecțiune e bine să iei mai întâi temperatura”, a mai spus Mihai Gâdea.
Adrian Ursu a răbufnit și el și a lansat și o serie de atacuri dure la adresa Ministerului Sănătății. Acesta consideră că schimbarea este una ”ineptă” și nu prea are logică. El a vorbit și despre importanța testării în contextul pandemiei de coronavirus.
Cine testează mai mult este ”pedepsit”
Mai exact, acesta este de părere că spitalele sau centrle care testau mai mult ”erau pedepiste pentru că ieșea o cifră mare”.
”Eu cred că e o afecțiune gravă la Ministerul Sănătății și trebuie să le ia cineva temperatura. Ar fi prima măsură care ar trebui decisă în seara asta. Este o schimbare absolut ineptă. Eu nu mă pricep deloc la decizii administrativ-sanitare. Am însă pretenția că mai stăpânesc un pic logica.
Tu, în clipa de față, reușești două performanțe absolut extraordinare și inepte: să-i pedepsești pe cei care realizează două lucruri absolut esențiale în lupta cu pandemia: 1. testează și 2. au spitale performante. Cine testa mai mult, era pedepsit pentru că, evident, îi ieșea o cifră mai mare.
Ieșindu-i o cifră mai mare testând, intra în zona roșie și suferea toate consecințele. Cine nu testa stătea bine-merci cu cifre foarte mici și cu incidența aferentă și nu avea absolut nicio consecință economică. În clipa de față, repet, îi vei pedepsi și pe cei care au spitale performante către care au venit foarte mulți pacienți, care evident sunt focar, pe cei care au gestionat într-un fel sau altul situația, până și centrele de bătrâni, astfel încât să nu răspândească virusul în afara centrului”, a spus, Adrian Ursu.