Viitorul guvern al premierului desemnat Florin Cîțu, în urma negocierilor din coaliția de guvernare PNL, USR PLUS și UDMR ar putea arăta complet diferit. „Sunt și răsturnări de situație”, consideră Mihai Gâdea, care conchide că rămâne totuși de văzut cum vor evolua lucrurile.
„Cine vor fi cei care vor face parte din Guvern? În momentul de față, sunt și răsturnări de situație. Ce pot să vă spun, în acest moment, este că, la Interne, pare că nu va fi mai fi Marcel Vela. Ar putea să ajungă Lucian Bode. La Muncă, sunt două nume: doamna Violeta Alexandru (…) sau doamna Turcan. La Energie, ar putea să fie Robert Sighiartău sau Virgil Popescu. (…) La Cultură, Bogdan Gheorghiu sau Marilen Pirtea. La Agricultură, domnul Oros. Sorin Cîmpeanu e pe listă la Educație, e o persoană care are o expertiză în zona educației. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a spus Mihai Gâdea, marți seară, la Antena 3.
Guvernul va fi investit cel mai probabil miercuri
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, a anunţat că miercuri, cel mai probabil, se vor derula procedurile de învestire a noului Guvern.
„Vă informez că, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, se vor derula procedurile de învestire a Guvernului, imediat ce premierul desemnat va transmite programul de guvernare şi lista de miniştri către cele două Camere”, a spus Orban, la finalul şedinţei plenului Camerei de marţi.
El a precizat că vor fi convocate Birourile permanente reunite pentru stabilirea calendarului învestirii.
„Vom convoca Birourile permanente reunite şi vom stabili calendarul învestirii, audierile în comisii şi votul în plen”, a mai spus Orban.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi, pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru, propus de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR.
Potrivit prevederilor Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.