Mihai Gâdea a avut parte de o adevărată surpriză în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”. Jurnalistul a fost față în față cu Ioan Burdulea, un fost ofițer de informații care a făcut dezvăluiri fără precedent despre vânătoarea de spioni KGB inițiată de Ceaușescu.
Colonelul Ioan Burdulea a vorbit cu Mihai Gâdea despre cartea sa, intitulată „Vânătoarea de spioni” și despre Unitatea 0110/Anti-KGB, înființată în anul 1969, după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici.
Activitatea ei avea în vizor acțiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României, cu ajutorul cărora Kremlinul supraveghea regimul politic de la București.
„În 1989, înainte de 22 decembrie, în România au intrat 15.000 de ruși. Şi ați văzut care au fost urmările şi ce schimbări au avut loc în România. Timp de doi ani, din 1989 până în 1991, România a ajuns 100% sub influența fostei Uniuni Sovietice”, a declarat Ioan Burdulea pentru Antena 3, în timpul emisiunii lui Mihai Gâdea.
Ce spune Ioan Burdulea despre evenimentele din 1989?
De asemenea, acesta a fost întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat în 1989 a fost o mişcare a KGB-ului
„Da, bineînţeles. Serviciul principal de informaţii al Uniunii Sovietice, principal în sensul puterii de acţiune, era serviciul de spionaj al armatei. KGB-ul avea preocupare de activitate civilă. (…) Am cunoscut activitatea unor spioni. Era dificil să te poţi pronunţa că ai prins şi ai arestat un spion. Mai mult ne ocupam de trădători, pentru că un spion nu poate să-şi îndeplinească misiunile dacă nu găseşte trădători”, a completat fostul ofițer de informații.
Totodată, colonelul a dezvăluit pentru sursa menționată că s-a ocupat de un compartiment de contraspionaj în judeţul Dâmboviţa.
„Trădătorii de care m-am ocupat direct, de calibru mare, au fost în cei 16 ani, cât am lucrat. De altfel, eu am condus un compartiment de contraspionaj în judeţul Dâmboviţa, însă am fost în măsură să cunosc la nivel naţional acitivitatea, pentru că generalul Niculicioiu Victor, care a condus ultimii şapte ani unitatea respectivă de la Bucureşti, avea un obicei foarte bun. Cel puţin la trei luni organiza câte o consfătuire cu toţi şefii de compartimente, unde se discutau problemele esenţiale.
Direct m-am ocupat, în sensul că am avut o acţiune informativă. Fostul contraamiral Nicolae Mihai, care a condus un timp Marina Militară din România. El fusese recrutat în ’58, a făcut un curs de pregătire la Leningrad. Interesant, că în afară de pregătirea în domeniul armatei, ca marinar în Marină, a făcut şi şase luni de contrainformaţii. Ce o fi având contrainformaţiile cu activitatea Marinei, e altă problemă”, a conchis Ioan Burdulea.