Florin Cîţu va rămâne în funcţie! Vestea surprinzătoare a fost anunţată de Mihai Gâdea pe pagina sa de Facebook, prefaţând emisiunea “Sinteza zilei” de miercuri seara.
“Circul politic merge mai departe! Coaliția “Cine urlă mai tare” își continuă circul. Parlamentul este convocat, mâine, pentru citirea moțiunii de cenzură, chiar de Ludovic Orban, „mick-unealta” USR-ului, și Anca Dragu, dar în această seară aflăm dacă mâine va fi citită moţiunea in Parlament. Tudorel Toader, fost judecător CCR, aruncă bomba în acest scandal”, este de părere Mihai Gâdea.
Celebrul Tudorel Toader îi ia partea lui Cîţu, deşi l-ar dori plecat de la Palatul Victoria
Informaţia bombă vine chiar de la unul dintre foştii adversari politici ai lui Cîţu: Tudorel Toader, ministru al Justiţiei într-unul din guvernele PSD din era Dragnea, care recunoaşte că acest Guvern ar fi fost bine să plece, “pentru că numai de binele românilor nu este interesat”.
Toader, care a fost şi judecător la Curtea Constituţională, afirmă că Guvernul Cîţu va fi menţinut în funcţie chiar de către decizia aşteptată a CCR în acest conflict.
“Guvernul rămâne în picioare cu puteri diminuate, dacă moțiunea trece, iar apoi vine CCR și restabilește puterile guvernului”, a indicat Tudorel Toader pentru România TV.
“Moțiunea se poate dezbate, dar fără efect juridic. Va veni CCR și (…) va respinge pe procedură”
“Eu zic că Guvernul nu o să pice, deși ar trebui, pentru că numai de binele românilor nu este interesat. De ce nu pică? Pentru că procedurile urmate sunt neconstituționale. Nu poți să convoci Parlamentul și parlamentarii să nu știe de ce sunt acolo, conform Articolului 66.
Nu acceptă nimeni că Birourile Permanente vor stabili ordinea de zi. Conflictul juridic nu este. Conflictul juridic constituțional e între puterile statului, prin faptul că uzurpă puterile altei puteri sau nu își îndeplinește îndatoririle. Ori, aici nu este cazul.
Moțiunea se poate dezbate, dar fără efect juridic. Va veni CCR și nici nu va intra pe fond, ci va respinge pe procedură, pentru că nu s-a pornit bine. Constituția nu împiedică Parlamentul să hotărască, de multe ori hotărăște neconstituțional.
Guvernul rămâne în picioare cu puteri diminuate, dacă moțiunea trece, iar apoi vine CCR și restabilește puterile Guvernului”, a declarat, miercuri, Tudorel Toader.
Cîţu: Avem opinii, avem păreri, dar decizia Curţii Constituţionale este singura
După ce a sesizat CCR cu privire la moţiunea de cenzură, premierul Florin Cîţu a explicat că PNL nu se opune dreptului constituţional al unui partid parlamentar, care are semnături legale, să depună o moţiune de cenzură.
“Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm, şi ăsta era rolul Parlamentului, să se asigure că toate procedurile sunt respectate din punctul de vedere al legalităţii. Noi ce am văzut şi informaţiile pe care le-am primit şi acele tipuri de semnături mai multe, pe unele scrie, le-am redepus pentru că au fost în fotocopie.
Dacă omiţi că ai depus nelegal nişte semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil, sesizăm Curtea Constituţională, singura care poate să ne spună dacă a fost respectată Constituţia de către Parlamentul României. Avem opinii, avem păreri, dar decizia Curţii Constituţionale este singura”, a precizat Florin Cîţu.
Parlamentul ar trebui să aştepte decizia CCR înainte de a continua cu procedura, spune premierul
Miercuri seara, premierul a mai declarat miercuri că ar fi normal ca Parlamentul să aştepte decizia CCR pe tema moţiunii de cenzură şi apoi să continue procedurile privind citirea, dezbaterea şi votul în Legislativ.
“Procedura parlamentară – dacă este mâine citită, intră în calendar, nu avem ce să facem. Eu am sesizat Curtea Constituţională astăzi pe nerespectarea regulamentului, cred că ar fi normal să aştepte decizia Curţii Constituţionale şi după aceea să urmeze procedura din Parlament.
Există dubii şi vă spun că am văzut şi eu documentele, în ceea ce priveşte semnăturile, înţeleg că în Parlament nu s-a dorit să se verifice aceste semnături, mai sunt şi alte vicii de procedură, dar eu cred că nici eu, nici alţii nu ne putem da cu părerea dacă ceva este constituţional sau nu este constituţional. Singura instituţie care poate să spună dacă acest demers este legal sau constituţional este Curtea Constituţională”, a precizat Florin Cîţu la Digi 24.
Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu