Potrivit sondajului respectiv, PSD se situează pe primul loc, urmat de PNL. Astfel, procentul înregistrat de social democrați este de 38%. Pe locul al doilea, la o diferență destul de mare de social-democrați, este PNL, cu un procentaj de doar 19%.
Pe locul al treilea se află AUR, cu un procent de 13%. Pe ultimul loc, la o diferență de un procent față de AUR, este USR, cu un procent de 12%, potrivit sondajului prezentat de Mihai Gâdea.
Sunt şanse foarte mari ca noul Guvern al României să fie format din PNL, PSD şi UDMR
În contextul schimbării respective de preferințe, iată cine ar putea fi prim-ministru şi care este lista miniştrilor, potrivit surselor Capital.ro. Se pare că au loc negocieri intense între PNL şi PSD în aceste momente şi tot mai multe voci sunt de părere că social-democraţii sunt foarte aproape de a intra la guvernare!
Sursele Capital.ro ne-au indicat formula posibilă a noului Guvern PNL-PSD-UDMR. Astfel, pentru funcţia de prim-ministru, numele care sunt în cărţi sunt Marcel Ciolacu sau Alexandru Rafila, în cazul în care funcţia va reveni PSD. Dacă premierul va fi de la PNL, şansele cele mai mari le au Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.
Postul de ministru de Finanţe poate rămâne la Dan Vîlceanu (PNL) sau, dacă PSD va primi funcţia, se pare că va fi numit Liviu Voinea sau Leonardo Badea, ambii viceguvernatori ai Băncii Naţionale în acest moment.
Ministerul de Interne va rămâne condus de Lucian Bode, care ar putea ocupa şi funcţia de vicepremier, în cazul în care premierul va fi de la PSD. Ministerul de Externe îşi va păstra şi el actualul şef, în persoana lui Bogdan Aurescu.
Ministerul Sănătăţii va fi condus de către Alexandru Rafila (PSD), în cazul în care acesta nu va fi desemnat prim-ministru. La Ministerul Justiţiei, sunt vehiculate numele lui Cătălin Predoiu sau Daniel Fenechiu, dacă postul va reveni PNL, sau Robert Cazanciuc, pentru PSD.
Ministerul Apărării Naţionale ar putea fi condus, în continuare, de Nicolae Ciucă sau de către social-democraţii Gabriel Leş sau Mihai Fifor. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale ar reveni PNL, ministru urmând să rămână Raluca Turcan.
În funcţia de ministru al Economiei, se pare că cele mai mari şanse le are Gheorghe Şimon (PSD). O altă variantă vehiculată, dar mai puţin probabilă, este cea a lui Mihai Tudose.
Ministerul Energiei ar putea reveni lui Virgil Popescu (PNL) sau Gheorghe Şimon (PSD). La Ministerul Transporturilor ar putea reveni un social-democrat care a mai deţinut această funcţie: Răzvan Cuc.
Ministerul Investiţiilor Europene va reveni PNL. Ministerul Agriculturii ar urma să îi revină lui Daniel Constantin din partea PNL.
Ministerul Culturii va fi condus de un liberal: Bogdan Gheorghiu, actualul ministru, sau Gigel Ştirbu. UDMR ar urma să deţină 4 ministere: Mediu, Dezvoltare, Cercetare şi Tineret. Potrivit termenilor negociaţi, secretarii de stat din ministere vor fi de la partidele din coaliţie care nu au dat ministrul.