Mihai Gâdea, fără cuvinte! Informația pe care a primit-o în direct la TV: Am văzut agresivitatea

Mihai Gâdea

SURSA FOTO: sursă de ecran YouTube

Se pare că poporul rus pregătește o nouă armă nucleară, potrivit lui Mike Turner, președintele republican al Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților din SUA, omul care ar fi văzut „disperarea Rusiei”. Acesta a vorbit despre planurile Rusiei chiar în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3. Ce plănuiește, acum, Kremlinul?

Rusia ar vrea să distrugă sateliții de informații din spațiu cu o armă nucleară

Rusia pregătește o nouă armă nucleară? Mike Turner, liderul republican al Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților din SUA, avertizează oamenii cu privire la „o amenințare serioasă la adresa securității naționale a SUA”. Cu o zi în urmă, a solicitat președintelui SUA, Joe Biden, desecretizarea documentelor considerate a fi „o amenințare gravă” la securitatea națională. Mai precis, există preocupări legale de planurile rușilor de a lansa o bombă nucleară în spațiu, ceea ce ar putea permite Kremlinului să distrugă sateliții de informații ale altor state.

În anul 2021, Rusia a efectuat teste cu arme antisatelit, care au creat un câmp periculos de resturi spațiale. Prin distrugerea unuia dintre propriile sateliți, Rusia a demonstrat capacitatea sa de acțiune în spațiu, punând în pericol echipajul de pe Stația Spațială Internațională. Stația Spațială Internațională și alte entități spațiale autorizate sunt expuse riscului de a se ciocni cu resturile rezultate în urma testului efectuat de Rusia.

SURSA FOTO: Facebook, Mike Turner

„Nu pot să comentez acest lucru în niciun fel, să așteptăm acel briefing al consilierului președintelui Statelor Unite și atunci vom comenta”, a zis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Război spațial între NATO și Rusia?

Mike Turner a vorbit recent despre pericolul unui posibil război spațial între NATO și Rusia și despre scenariile optimiste pentru încetarea acestui conflict atipic.

Potrivit lui, Rusia a autodeclarat deja că se opune Occidentului și NATO. În plus, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat personal că intenționează să restaureze granițele Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), susținând că anumite proprietăți au fost luate Rusiei.

Se pare că evoluția spre democrație reprezintă o amenințare pentru regimurile autoritare, precum regimul politic din Rusia. Cel mai bun scenariu pe care și-l poate imagina, acum, Mike Turner este unificarea NATO și conștientizarea democrațiile din întreaga lume că regimurile autoritare sunt o amenințare.

„Exista o vreme în care spuneam că NATO nu are inamici, nu are adversari, ei bine acum nu mai este cazul. Mereu vom avea adversari în acel context al regimurilor autoritare care văd democrațiile ca pe o amenințare.

Dacă putem ieși cu o rezolvare clară că regimurile autoritare ne vor vedea ca pe o amenințare, iar ei vor rămâne o amenințare pentru noi, atunci ar trebui să rămânem împreună puternici și vigilenți”, a zis el pentru Antena 3 CNN.

România, un partener important pentru SUA

Mike Turner a subliniat, totodată, că România este un partener important pentru SUA, din punct de vedere economic și militar. În ceea ce privește cooperarea militară, relațiile bilaterale sunt foarte solide, cu prezența unităților de apărare cu rachete și trupe americane în România. Cel mai semnificativ exemplu al acestei colaborări este implicarea în războiul din Ucraina, unde SUA au sprijinit România în găzduirea aproape de 5 milioane de refugiați.

În acest conflict militar, solidaritatea dintre SUA și România a fost esențială.

„Un lucru pe care trebuie să ne asigurăm că îl vom face este să ne asigurăm că rămânem în acest conflict atâta timp cât el va continua. Când el (n.r. Vladimir Putin) și-a desfășurat trupele peste granița Ucrainei a crezut că va termina în doar câteva zile, dar spiritul ucrainenilor, dorința lor de a lupta și disponibilitatea de a folosi orice resurse.

Apoi Occidentul care s-a adunat laolaltă cu o astfel de rezolvare, am auzit toate regimurile non-autoritare spunând că trebuie să se oprească, că nimeni nu se aștepta la așa ceva de la puteri (politice) responsabile, în acest secol. Cred că Putin a fost incredibil de dezamăgit că eforturile sale au fost minimizate, cu siguranță se confruntă cu o demoralizare”, a completat oficialul american.

Ce vor face SUA, după finalizarea alegerilor prezidențiale din acest an?

„Așa cum știți, în democrație există un proces al dezbaterii, așadar toate ideile sunt împărtășite, dar în mod covârșitor ideea de sprijin pentru Ucraina este linia frontului în lupta pentru democrație, vom sprijini Ucraina. În toate acestea a existat un sprijin puternic pentru România, atât în administrația actuală, cât și în administrația trecută, un sprijin puternic în a oferi Ucrainei ajutorul letal de care are nevoie pentru a se putea apăra.

Deci cred că, în democrație, aceste voci contează pentru că reprezintă diversitatea opiniilor, dar în final atât Ucraina, cât și România au un sprijin politic”, a zis oficialul american, când a fost întrebat ce vor face SUA, după finalizarea alegerilor prezidențiale din acest an.