Fondurile de pensii universale asigura fiecarui individ un profit anual garantat de 1%. Un eveniment legislativ cu un impact la fel de mare cu cel al introducerii impozitului pe venitul global s-a produs pe ultima suta de metri a mandatului premierului Mugur Isarescu. Este vorba despre aprobarea, prin ordonanta de urgenta, a ifiintarii fondurilor universale de pensii. Alaturi de noua lege a pensiilor publice, fondurile universale sunt componenta unui sistem reformat de colectare contributiilor la asigurarile sociale. Mihai seitan, specialist i cadrul Oficiului de Coordonare a Reformei Pensiilor din Rominia, prezinta cititorilor revistei Capital mecanismul functionarii fondurilor universale de pensii cu contributie obligatorie.
Ioana Speteanu
Capital: in ce consta caracterul reformist al fondurilor universale de pensii si cum vor afecta acestea veniturile contribuabilior ?
Mihai seitan: Este important ca cetatenii sa aiba imaginea reala a conjuncturii actuale, pentru ca numai astfel poate fi iteleasa necesitatea reformarii sistemului de pensii.
Suntem itr-un moment dificil. Pentru a asigura existenta a circa patru milioane de pensionari, bugetul asigurarilor sociale se sprijina pe cam tot atitia contribuabili. A