Mihai Precup este noul președinte al Consiliului Interministerial pentru ajutor de stat
Mihai Precup, Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, este noul președinte al Consiliului Interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat (CIAS), prin decizia premierului României, Marcel Ciolacu, publicată în Monitorul Oficial pe data de 4 septembrie 2024.
Reglementat de Hotărârea privind constituirea Consiliului interministerial „Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat” şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 750/2005 privind constituirea consiliilor interministeriale permanente, CIAS este un organism consultativ, fără personalitate juridică, înființat pentru realizarea prevederilor politicii din domeniul ajutorului de stat, asigurarea unei poziții solide a României în relația cu Comisia Europeană în acest domeniu, precum și pentru monitorizarea impactului politicii în domeniul ajutorului de stat.
Conform legii, rolul CIAS este de a contribui la integrarea, corelarea şi aplicarea unitară a principiilor europene de acordare a ajutorului de stat de către toate instituțiile implicate în domeniul ajutorului de stat din România.
Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat este alcătuit din secretari de stat din ministerele care compun Guvernul și este condus de un președinte numit dintre demnitarii aparatului propriu al premierului și de un vicepreședinte care, conform legii, este reprezentat de președintele Consiliului Concurenței.
România devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori
În context, un studiu dat recent publicității arată că aproximativ 72% dintre investitori consideră că disponibilitatea finanțărilor nerambursabile este un factor decisiv în alegerea unei țări pentru a investi.
„Atât disponibilitatea, cât și absorbția fondurilor nerambursabile fac parte dintr-o serie de indicatori esențiali care modelează peisajul investițional al unei țări, iar România se distinge în acest domeniu datorită diversității programelor de ajutor de stat şi a fondurilor UE dedicate susținerii investițiilor“, se arată în studiul EY Attractiveness Survey Romania 2024.
Conform sursei citate, disponibilitatea granturilor în numerar conferă României un avantaj competitiv, având în vedere că alte țâri din Europa Centrală și de Est optează, de obicei, pentru o combinație de finanțări rambursabile, nerambursabile și stimulente fiscale.
Despre Mihai Precup
Secretar de Stat în cancelaria Prim-Ministrului, Mihai Precup a fost, până de curând, primul președinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), fiind cel care s-a ocupat de operaționalizarea Agenției și de înființarea Tabloului de Bord, primul instrument online din România care centralizează toate datele despre companiile de stat și prin intermediul căruia aceste date sunt publicate într-un mod transparent.
Cu o experiență importantă atât în administrația publică, dar și în mediul privat, Mihai Precup a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București, între anii 2005 și 2008, și ulterior pe cele ale Universității Sorbona, unde a obținut două diplome de master, prima în domeniul Finanțe-Bănci în perioada 2008-2009, cea de-a doua în Inginerie Financiară şi Strategie Fiscală, în anii 2009-2010. În anul 2019, la Universitatea din Sorbona, și-a obținut titlul de doctor în finanțe cu tema „Impactul crizei financiare asupra evoluției investițiilor în companiile necotate din Europa Centrală și de Est.”
După absolvirea facultății, Mihai Precup a lucrat timp de peste 11 ani în instituții financiar-bancare din Luxemburg și Franța. A deținut funcția de consilier al vicepreședintelui BEI pe probleme privind Europa de Sud-Est: Grecia, Cipru, Bulgaria, România și FYROM, în cadrul Băncii Europene de Investiții.
A lucrat în cadrul Băncii Europene de Investiții
În anul 2010, s-a angajat în cadrul Grupului BNP Paribas din Franța, unde a ocupat funcția de Corporate Credit Analyst. În cadrul Băncii Europene de Investiții a ocupat mai multe poziții în perioada 2012 și 2018, inclusiv ca analist financiar în Divizia Corporates și consilier al vicepreședintelui BEI.
Timp de 5 ani a predat cursuri de politică monetară și private equity la Universitatea Sorbona din Paris, în calitate de cadru didactic asociat.
Între anii 2018 și 2022 a fost partener și director de investiții al fondului de private equity al Progressio Capital Partners din Luxemburg, dar și lector la Universitatea din Timișoara.
În martie 2022, a intrat în administrația publică centrală, fiind numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Un an mai târziu, premierul Marcel Ciolacu l-a numit în funcția de secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, iar ulterior a fost selectat să conducă nou-înființata Agenție pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Din luna iunie 2023 ocupă și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții (BEI).