Noi date surprinzătoare despre întreprinderile publice: doar cinci companii aduc 87% din dividende la buget, în timp ce alte cinci generează 87% din pierderi.
Mihai Precup a anunțat că există 5 companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat
Performanțele întreprinderilor publice sunt extrem de variate, a precizat miercuri Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, în cadrul unui eveniment de specialitate.
El a subliniat că cinci companii contribuie cu 87% din dividendele încasate de bugetul de stat anul trecut, în timp ce alte cinci generează aproximativ 87% din pierderile consolidate.
„Performanţele întreprinderilor publice sunt polarizate. Avem cinci companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, undeva la 6,6 miliarde plătite la bugetul de stat, 7,6 miliarde de lei dividende distribuite consolidat de către companiile de stat. Tot aşa, în termen de pierderi, avem cinci companii care generează undeva la 1,3 miliarde pierderi, undeva tot pe la 87% din pierderile consolidate. Deci, cred că trebuie să găsim soluţii individuale pentru fiecare companie. Ne putem uita deja la companiile care sunt foarte performante şi generează dividende la bugetul de stat, pentru a identifica acele trei companii despre care tot vorbim că trebuie să le listăm până în 2026, un angajament ferm pe care guvernul l-a făcut. Din cele 216 companii avem 19 care sunt listate deja la Bursa de Valori Bucureşti şi respectă, bineînţeles, cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi de transparenţă”, a spus Mihai Precup, la Forumul Pieţei de Capital, eveniment organizat de Financial Intelligence.
Acesta a menționat că întreprinderile de stat din statele membre contribuie cu aproximativ 12% la piața de capital consolidată la nivelul OECD. În Europa, companiile de stat au o pondere de aproximativ 8% din piața de capital.
În România, companiile de stat deținute majoritar reprezintă 44% din capitalizarea Bursei de Valori București (BVB)
Precup a declarat că statul și-a îndeplinit, în mare parte, rolul în dezvoltarea pieței de capital naționale. El a amintit și de angajamentul de a lista încă trei companii până în 2026. Totuși, a subliniat că este nevoie de mai multe companii private pentru a susține dezvoltarea pieței de capital.
„Ştiţi cât generează companiile de stat din România la BVB? 44% din piaţa de capital, cele deţinute majoritar de stat. Dacă mai adăugăm şi companiile unde statul are o relevanţă în ceea ce priveşte procesul decizional, chiar dacă este minoritar, mă gândesc aici la OMV Petrom, Rompetrol, ajungem la 64% din capitalizarea bursieră la nivel naţional generată de către companii unde statul este semnificativ ca şi acţionar şi are un punct de vedere relevant în procesul decizional. Deci, iată că aş spune că statul şi-a făcut cumva treaba în ceea ce priveşte ca dezvoltarea pieţei de capital la nivelul naţional. Într-adevăr, şi-a luat un angajament de a mai lista încă trei companii până în 2026, dar cred că trebuie să vedem mai multe companii şi din sectorul privat care să vină spre piaţa de capital pentru a susţine dezvoltarea la nivel naţional. Cele 19 companii, reţineţi ce vă spun, au fost listări de succes”, a mai spus Precup.
Potrivit acestuia, România deține cel mai extins sector al întreprinderilor publice din Europa, atât în ceea ce privește numărul acestora, cât și ca pondere în PIB.
Secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului a subliniat că cele 216 companii aflate sub controlul direct al Guvernului României contribuie cu aproximativ 7% la PIB-ul național.
„Practic, aş îndrăzni să spun că avem cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca şi număr, cât şi ca şi pondere în PIB. Cele 216 companii deţinute direct de către Guvernul României generează 7% din PIB-ul României”, a mai spus el.