Mihai Precup, președintele AMEPIP: Provizoratele, o boală a companiilor de stat

mihai precup

SURSA FOTO: Mihai Precup

Provizoratele Consiliilor de Administrație reprezintă o boală la nivelul companiilor de stat, este de părere președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, Mihai Precup. Invitat în cadrul unei emisiuni televizate, acesta a precizat că ele reprezintă o problemă principală.

Mihai Precup, președintele AMEPIP: Provizoratele, o boală a companiilor de stat

Provizoratele în Consiliile de Administrație sunt o problemă majoră în cadrul companiilor de stat, a afirmat Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, în emisiunea “Academia de Guvernanță.”

Mihai Precup, președintele AMEPIP, a explicat că principala provocare o reprezintă provizoratele, pe care le consideră o boală la nivelul companiilor. El a subliniat că, din cauza provizoratelor, membrii consiliilor de administrație se rotesc la intervale scurte de timp, ceea ce face imposibilă stabilirea de indicatori cheie de performanță.

Fără acești indicatori, este dificil să îi tragi la răspundere.

Precup a mai adăugat că atunci când mandatele consiliilor de administrație expiră la momente diferite, nu există solidaritate între membri. Acest lucru afectează principiul de mandat care presupune răspunderea solidară față de gestiunea companiei.

„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrii în consiliile de administrație care se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanță. Și, dacă nu ai indicatori cheie de performanță în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere.

Când ai un consiliu de administrație, unde mandatele expiră la momente diferite, deci ajung la termen succesiv, asta înseamnă că nu există solidaritate între membrii consiliului, ceea ce aduce atingere principiului în sine de mandat care presupune solidaritate în răspunderea membrilor consiliului față de gestiunea acelei companii”, explică Mihai Precup, președintele AMEPIP.

SURSA FOTO: Facebook/Mihai Precup

Se dorește profesionalizarea consiliilor de administrație

Mihai Precup a mai declarat în emisiunea “Academia de Guvernanță” că Guvernul și Parlamentul României își exprimă dorința de a profesionaliza consiliile de administrație.

Președintele AMEPIP a precizat că legea stipulează clar că cel puțin jumătate din membrii consiliilor de administrație trebuie să fie independenți față de sectorul public. El a menționat că toate consiliile de administrație trebuie să se conformeze acestei cerințe. Tot ceea ce este evaluat de AMEPIP reflectă prevederile legale publicate anul trecut. De asemenea, el a subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a aduce experți independenți în consiliile de administrație.

 „Legea spune foarte clar – cel puțin jumătate din membrii trebuie să fie independenți față de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administrație în acest moment să fie în această situație. Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experți independenți în consiliile de administrație”, precizează președintele AMEPIP.

SURSA FOTO: Dreamstime

Oameni independenți și profesioniști în consiliile de administrație

AMEPIP a făcut deja pași concreți pentru a aduce oameni independenți și profesioniști în consiliile de administrație.

Președintele AMEPIP a menționat că au înființat corpul administratorilor publici pentru a constitui o bază de experți din care ministerele pot selecta membri pentru consiliile de administrație. Baza va completa schemele existente. Scopul acestui demers este să se creeze competență internă prin atragerea de profesioniști.

De asemenea, s-a implementat o platformă similară cu eJobs pentru ocuparea pozițiilor în consiliile de administrație, cu obiectivul de a întări încrederea în procesul de selecție.

Președintele a subliniat dorința lor de a avea un proces de selecție riguros. El a recunoscut că profesionalismul și transparența în companii ar putea conduce la:

  • o creștere a PIB-ului
  • atragerea de investiții și locuri de muncă mai bine remunerate

„Am înființat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experți din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-și completeze schema în cadrul consiliilor. În felul ăsta, ne creăm competență internă de oameni profesioniști. Mai mult decât atât, am creat un fel de eJobs pe partea de poziții în consiliile de administrație. Ne dorim să creștem și încrederea în procesul de selecție pentru consiliile de administrație. Ne dorim să avem un proces riguros. Ne-am dat seama că dacă avem profesioniști și companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB și vom atrage investiții și locuri de muncă mai bine plătite”, a mai spus președintele AMEPIP în cadrul emisiunii “Academia de Guvernanță.” de la Profit News TV.