‘După un buget dezordonat propus la începutul anului, rectificarea bugetară este la fel de neclară şi incoerentă. Modul în care Guvernul a înţeles să organizeze bugetul ţării este defectuos. Avem un Consiliu Fiscal care protestează asupra modului în care i s-a adus la cunoştinţă noua rectificare, avem un deficit bugetar care depăşeşte plafonul legat stabilit prin cadrul fiscal bugetar aprobat de Parlament şi avem un buget şi mai mic decât la începutul anului pentru domenii precum educaţie sau infrastructură’, susţine Ungureanu, potrivit unui comunicat al Partidului Forţa Civică transmis.

Fostul premier subliniază că bugetul infrastructurii a fost redus cu 1,4 miliarde lei în urma noii rectificări bugetare, o reducere de 11% din bugetul alocat la începutul anului.

‘Statul alocase iniţial 13,1 miliarde de lei infrastructurii de transport, insuficient pentru ceea ce are nevoie România la momentul de faţă. Acest buget sărac a fost şi mai trunchiat în urma noii rectificări. Finanţarea unor proiecte de infrastructură vitale pentru viitorul ţării sunt puse aşadar sub semnul întrebării. Infrastructura este unul dintre cele mai deficitare capitole ale ţării noastre, fără o infrastructură corelată şi dezvoltată România va rămâne paralizată economic’, afirmă Mihai-Răzvan Ungureanu.

El mai susţine că bugetul de cheltuieli al Ministerului Educaţiei va fi la diminuat cu 235,6 milioane de lei, ‘după o majorare cu 40 de milioane de lei pentru reabilitarea de şcoli, grădiniţe şi campusuri universitare, însă concomitent cu scăderea sumei blocate de 10%’.

‘Când vine vorba de educaţie, să nu ne aşteptăm ca acest Guvern să-şi asume vreo responsabilitate. După eşecul de anul acesta de la examenul de Bacalaureat şi situaţia critică în care se găseşte sistemul de educaţie, cu un abandon şcolar aflat peste media acceptată, Guvernul chiar consideră că problemele stringente din şcolile din România se rezumă doar la reabilitări?’, punctează preşedintele Forţei Civice.

AGERPRES