- Față de toți cei care au așteptări sunt dator să îmi cer scuze. Îmi cer scuze pentru că, timp de 22 de ani, partidele și Parlamentul nu a putut să ofere soluții pentru a rezlova această problemă. Decontând anii de indecizie administrativă, de camuflaj politic.
- Am ajuns într-un loc de unde nu putem ieși decât așa. Suntem singurul stat fost comunist care a elaborat 10 proiecte de legi privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Pe de altă parte, Ungaria nu a elaborat decât două legi în care a reglementat cât și în cât timp se dă înapoi.
- De zece ori s-a schimbat legislația, unii au luat prea puțin, iar alții au luat foarte mult. Am constat dezastru administrativ de la ANRP, lipsa de responsabilitate cu care au fost tratate dosarele de la ANRP.
- 40.000 de dosare stau astăzi în arhiva ANRP, fără să fi fost vreodată citite. E o chestiune pe care o va analiza Parchetul General.
- Situația noastră la CEDO. Avem un record de dosare la CEDO-2.500. Curtea a blocat aceste dosare.
- Un proces de retrocedare, care a creat un haos, este stopat, întradevăr printr-o nedreptate, prin crearea unei noi legislații. Sunt 2.500 de dosare la CEDO. Aceste dosare capătă cale liberă în două luni pe baza sentinței pilot de la Curtea Europeană. Propunem în plafonarea.
- În ședința de guvern de astăzi s-a discutat timp de două ore acest subiect. Cu toții credem că principiul restituirii proprietății se face integrum. Dar teoria este teorie, și practica este alta. Putem să lăsăm lucrurile să meargă așa și ne trezim că România nu va avea bani să plătească
- Această plafonare dă posibilitatea oamenilor să fie despăgubiți într-o perioadă de timp. Este un proiect de lege care va merge în Parlament. În materie de dialog, reprezentanții Ministerului de Finanțe, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții celor care au de recuperat proprietății.
- Curtea a luat în calcul acest lucru și a trimis către România punctele la care România trebuie să găsească soluția, de la plafonarea despăgubirilor până la celeritatea rezolvării cererilor. Această hotărâre pilot trebuie să genereze o lege care să limiteze despăgubirile în plafon, până la o anumită sumă, pe o anumită durată de timp.
- Pe seama unui haos administrativ, unii primesc și alții nu primesc. Dacă nu le rezolvăm prin adoptarea unei legi, aceste 2.500 de dosare capătă cale liberă către rezolvarea pe seama dispoziției pilot a CEDO. Punerea în aplicare a lor înseamnă 70 mld de lei care vor antrena 91% din 170.000 de dosare pendinte de rezolvare pe aceeași tema.
Ungureanu: Putem să lăsăm lucrurile să meargă așa și ne trezim că România nu va avea bani să plătească
18 aprilie 2012, 22:08
Ultima modificare în 19 aprilie 2012, 01:08
În ședința de guvern de astăzi (miercuri-n.r.) s-a discutat timp de două ore acest subiect. Cu toții credem că principiul restituirii proprietății se face integrum. Dar teoria este teorie, și practica este alta. Putem să lăsăm lucrurile să meargă așa și ne trezim că România nu va avea bani să plătească, a declarat premierul României.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- FMI şi-a revizuit în urcare prognoza de creştere a economiei mondiale, de la 3,3% la 3,5%
- Nada Mas – bucătărie spaniolă fără reproș
- SURPRIZĂ la Oltchim: Industriaşul Ştefan Vuza vrea combinatul
- Gata criza? România, cea mai puternică majorare a vânzărilor de mașini din Europa
- Cheltuielile militare mondiale s-au stabilizat în 2011 pe fondul crizei
- FMI estimează că România va înregistra creştere economică în 2012
- Coproducţie italo-româno-franceză, pe locul 5 în box-office-ul italian
- Resursele FMI ar putea fi majorate cu 400 mld. dolari
- Americanul Jim Yong Kim a fost numit preşedinte al Băncii Mondiale
- Anul agricol se anunţă a fi slab: trei sferturi din cultura de rapiţă, distruse de ger. Pentru compensare se va cultiva mai mult porumb