Mihai Tudose, despre coaliţia din Parlament

Mihai Tudose a declarat că, în opinia sa, partidul care a obţinut cele mai multe mandate ar trebui să fie cel care propune premierul, însă a subliniat că această opţiune nu este una rigidă şi poate fi discutată.

Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, a afirmat sâmbătă că alianța formată în Parlament între PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale reprezintă o coaliție solidă, ce beneficiază de peste 65% din voturi. Referindu-se la desemnarea premierului, Tudose a subliniat că, în opinia sa, partidul cu cele mai multe mandate ar avea cel mai mare drept de a face această propunere, dar a adăugat că această idee nu este una inflexibilă și rămâne deschisă negocierilor.

„PSD doreşte să facă parte din această coaliţie şi va fi în această coaliţie. Despre dorinţa celorlalte partide, vorbim când încep negocierile. Cred că săptămâna viitoare începem să ne lămurim. (..) Strângem mai mult de 65% din voturi, depinde şi de numărul de mandate validate. Este o majoritate confortabilă”, a spus Mihai Tudose, la Antena 3 CNN.

Cine ar trebui să dea noul premier

Întrebat dacă PSD consideră că ar trebui să desemneze premierul, Mihai Tudose a afirmat că, în opinia sa personală, partidul care a obținut cele mai multe mandate și s-a clasat pe primul loc ar avea dreptul legitim de a face această propunere sau de a revendica această poziție, însă a precizat că PSD nu este neapărat fixat sau blocat în această idee.

De asemenea, Tudose a reiterat punctul de vedere exprimat anterior de Marcel Ciolacu, subliniind că este firesc ca partidul care desemnează președintele să nu numească și premierul, fiind important ca puterea să fie împărțită într-o manieră echilibrată în cadrul coaliției.

„Dacă noi suntem sănătoşi la minte şi considerăm că este cea mai bună soluţie această alianţă care să aibă un tip de candidat comun la preşedinţie, să genereze toate celelalte structuri, Cameră, Senat, Guvern, împreună, este evident că lucrurile trebuie echilibrate, ca să nu ajungem în postura în care cineva să decidă totul, adică suntem mulţi, dar volanul este numai la unul. Împărţim puterea şi asigurăm şi un echilibru şi un parcurs bun al României, evităm derapajele”, a explicat Tudose.