Fostul premier, Mihai Tudose, a anunțat că se discută în continuare despre comasarea alegerilor. El crede că lumea devine ostilă la acest exerciţiu democratic din cauza închiderii şcolilor.
Mihai Tudose cere comasarea alegerilor ca să nu fie perturbat procesul educațional
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat că discuțiile pe tema comasării alegerilor vor continua. Asta, deoarece există o creștere a ostilității față de acest exercițiu democratic. În cazul în care alegerile nu vor fi comasate, Tudose susține că va exista un spectacol politic. Iar procesul educațional va fi perturbat din cauza închiderii școlilor.
”Eu încă nu ştiu să se fi hotărât, ştiu că sunt discuţii, vom avea discuţii în continuare. Am consultat, am fost în ţară, prin Ardeal, am avut săptămâna trecută consultări cu toate organizaţiile şi a fost o întrebare adresată deschis, există această variantă, voi ce spuneţi? Cam 95 la sută au spus că nu e o variantă rea. Din motive de confuzie a electoratului, ne chemaţi în fiecare duminică la vot. Ar trebui să vină cam de 5 ori la vot”, a declarat Mihai Tudose, la Insider Politic de la Prima TV.
”Lumea la un moment dat devine ostilă la acest exerciţiu democratic. Şi atunci ţinând cont de faptul că ai două alegeri care nu pot fi mutate sub nicio formă, alegerile europarlamentare unde data este stabilită de Consiliu şi alegerile parlamentare, unde Constituţia prevede clar nişte termene, restul mai pot fi mutate. Este o idee, să vedem, dacă părţile bune sunt mai multe decât părţile rele. Nu este făcută această comasare împotriva cuva, că am auzit voci că, dom’le, comasarea asta e făcută împotriva la nu ştiu ce partid (…) Când plouă, plouă pe toată lumea”, a spus Tudose.
De asemenea, Mihai Tudose a explicat că în multe ţări din Europa alegerile europarlamentare au fost comasate cu cele locale. Acest lucru se întâmplă inclusiv în Belgia, acolo unde funcţionează Parlamentul European.
„Dacă lucrurile rămân necomasate, din septembrie până în decembrie, avem alegeri în România. E spectacol. Inclusiv procesul educaţional, că tot închizi şcolile că faci alegeri pe acolo…”, a declarat Tudose.
Cere modificarea constituției
Tudose este de părere că ar trebui modificată Constituţia, având în vedere, de exemplu, că actuala Constituţie precizează că România este o ţară în curs de aderare la UE. Tudose crede că în noua Constituţie ar trebui să se reglementeze şi modul de organizare a alegerilor locale.
”Poate e nevoie ca în viitorul mandat al noului Parlament, al noului preşedinte, Constituţia să sufere nişte modificări. În Constituţia de astăzi România este ţară în curs de aderare. Lucrurile s-au mai schimbat. Adaptarea Constituţiei la noile realităţi şi pus în Constituţie nişte lucruri foarte clare în ceea ce priveşte alegerile. Începând de la modul de a organiza alegerile sau şi data. Ştim sigur că în prima duminică a lunii noiembrie, din 4 în 4 ani se întâmplă alegerile alea. În ultima duminică a lunii mai se întâmplă chestia aia şi cu asta dispare orice tentaţie de a adapta anumite lucruri la o realitate mai mult sau mai puţin generală”, a declarat Tudose la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Întrebat dacă România ar trebui să rămână republică semiprezidenţială, Tudose a spus că şi acest lucru ar trebui reglementat. Europarlamentarul a sugerat că ar trebui să se organizeze un referendum pentru ca românii să poată decide ce tip de sistem de guvernare doresc, fie o republică prezidențială, fie o republică parlamentară, sau alt tip de organizație.
Fostul premier a subliniat că problema este legată de cine reprezintă România la Consiliul European, prim-ministrul sau președintele. Conform unei confuzii din Constituție și a unei decizii a Curții Constituționale, președintele merge la Consiliu pentru a lua decizii, cum ar fi închiderea sau nu a minelor, decizie care în cele din urmă aparține Guvernului.
El a menționat că Guvernul trebuie să evalueze implicațiile și să stabilească dacă și cum trebuie să acționeze în aceste situații. Tudose a adăugat că dacă președintele și prim-ministrul colaborează și lucrează împreună, este în regulă, dar dacă există ostilitate între ei, așa cum s-a întâmplat în trecut, președintele poate lua o decizie și apoi să îi spună Guvernului să se ocupe de implementare, iar Guvernul poate replica că președintele ar trebui să se ocupe de acest aspect deoarece el a negociat decizia inițială.