Mihai Tudose, despre Ursula von der Leyen: „Am rezolvat problema pantofilor, punând lumea să-şi taie picioarele”

Mihai Tudose

SURSA FOTO: Facebook, Pascalini Nini Alexandru

Eurodeputatul PSD Mihai Tudose, care ocupă primul loc pe lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, a reiterat duminică seară că Ursula von der Leyen nu va mai continua în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Mihai Tudose: Anumite politici nu au fost foarte bine ancorate în realitate

Mihai Tudose a argumentat că anumite politici implementate în ultimii ani nu au fost ancorate în realitate. El consideră că problemele din Europa nu pot fi rezolvate în același mod în fiecare țară, oferind ca exemplu problema decarbonizării. Tudose a explicat metaforic situația astfel: ”Noi am rezolvat problema pantofilor, punând lumea să-și taie picioarele”.

”Eu, personal, nu cred că doamna Ursula va continua acolo (în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene – n.r). Anumite politici duse în ultimii ani nu au fost foarte bine ancorate în realitate – pandemiile, zona energetică (…) noi am rezolvat problema pantofilor, punând lumea să-şi taie picioarele”, a afirmat Mihai Tudose, duminică seară, la Prima News.

Mihai Tudose a afirmat că, de exemplu, problema decarbonizării nu poate fi abordată în același mod peste tot.

”Eu nu pot să vorbesc de decarbonizare la fel în fiecare ţară – Belgia nu are cărbune, noi avem (…) Am avut chestia asta: rupem tot (…) Am văzut balanţa comercială Europa – China: la fiecare euro pe care-l exportăm, importăm 2”, a adăugat Mihai Tudose.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum a ajuns Ursula von der Leyen președintele Comisiei Europene

În toamna anului 2018, Partidul Popular European (PPE) l-a validat pe europarlamentarul Manfred Weber pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în cadrul unui Congres organizat la Helsinki. Deși PPE a obținut cele mai multe mandate de eurodeputat după alegerile din mai 2019, Manfred Weber nu a ajuns în fruntea Comisiei Europene din cauza opoziției președintelui Franței, Emmanuel Macron, care conduce informal grupul RENEW din Parlamentul European.

Fără voturile RENEW, PPE nu a reușit să strângă o majoritate pentru a impune un președinte al Comisiei Europene, cea mai importantă funcție în arhitectura de putere a UE.

În urmă cu cinci ani, compromisul între familiile politice europene a fost Ursula von der Leyen.

În 2024, urmează o nouă negociere între PPE, RENEW și socialiștii europeni pentru formarea unei majorități și împărțirea funcțiilor de anvergură: președinția Comisiei Europene, a Consiliului European, a Parlamentului European și portofoliul de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.

În cadrul Adunării Politice a Partidului Popular European, din martie, de la București, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiția pentru alegerea candidatului PPE la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Cine este Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen este o politiciană germană, membră a Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Născută la 8 octombrie 1958 în Ixelles, Belgia, ea a devenit prima femeie președinte al Comisiei Europene, preluând această funcție pe 1 decembrie 2019. Înainte de a deveni președinte al Comisiei Europene, von der Leyen a avut o carieră politică semnificativă în Germania.

Ca președinte al Comisiei Europene, von der Leyen a fost responsabilă pentru coordonarea politicilor și inițiativelor la nivelul Uniunii Europene. Printre prioritățile sale majore se numără Pactul Ecologic European, care vizează transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, și răspunsul UE la pandemia de COVID-19.

Ursula von der Leyen este cunoscută pentru abordările sale pro-europene și pentru promovarea unei integrări mai strânse în cadrul Uniunii Europene.