Mihailo Podoliak a mai scris că zona demilitarizată ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamente.

„Subiectul cheie al acordului postbelic ar trebui să fie stabilirea de garanţii pentru a preveni repetarea agresiunii în viitor. Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Luhansk şi Doneţk şi pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km pe teritoriul republicilor Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov”, a scris acesta pe Twitter.

Se dorește o zonă demilitarizată între Rusia și Ucraina

Consilierul prezidențial a mai precizat că zona respectivă ar trebui, inițial, să aibă o prezență internațională care să o controleze.

„Probabil, în etapa iniţială, cu un contingent de control internaţional obligatoriu”, a conchis el.

Se observă faptul că Podoliak s-a referit la cele patru regiuni anexate de către Rusia drept „republici”, ceea ce pare a fi un răspuns la susţinerea Moscovei pentru entitățile separatiste ucrainene Doneţk şi Luhansk, care se autointitulează „republici populare” şi care se învecinează cu Rusia. Moscova a anexat aceste „republici” ucrainene în septembrie 2022, împreună cu regiunile Zaporojie și Herson, pe care nu le controlează însă în totalitate.

Recent însă, în cele patru regiuni menționate de Podoliak au avut loc atacuri tot mai frecvente cu drone, pe care Moscova i le atribuie Kievului, inclusiv incursiuni ale naţionaliştilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit The Guardian, luni dimineață a circulat un clip în care guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, sugera că cea mai simplă soluţie pentru bombardamentele transfrontaliere dinspre Ucraina ar fi ca regiunea Harkov să fie absorbită de regiunea Belgorod.

A început contraofensiva ucraineană?!

Vă reamintim că joi, pe data de 25 mai, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a anunțat că a început contraofensiva ucraineană. Nu este însă foarte clar dacă este o informaţie reală sau doar o încercare de a îi induce în eroare pe ruşi.

„Contraofensiva se desfășoară de câteva zile, este un război intens pe 1.500 de kilometri de graniță, dar acțiunile au început deja”, a declarat acesta pentru postul italian de televiziune Rai.

Mihailo Podoliak a subliniat că armata ucraineană nu va lovi Rusia cu arme occidentale, ci le vor utiliza exclusiv pentru dezocuparea teritoriilor aflate sub control rusesc.

„Noi nu vrem să lovim teritoriul Rusiei, noi vom folosi armele pe care ni le-ați dat pentru a distruge pozițiile Federației Ruse în teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbasul și Crimeea”, a explicat consilierul.

Oficialul a mai precizat că acum, Ucraina are rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, tancuri Leopard și sisteme antirachetă, „care ne-au fost furnizate de Franța și Italia”.

”F-16-urile ne vor permite în sfârșit să închidem spațiul aerian. Este un paradox: dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat deja”, a mai spus el.