Ministrul ungar de finanţe, Mihály Varga a vorbit despre repornirea economiei din Ungaria. Potrivit acestuia, investițiile americane ar fi un factor imporant care ar putea accelera revenirea de după criza actuală.
„Vom continua procesul de repornire a economiei cu reducerea impozitelor, cu sprijinirea investiţiilor şi cu îmbunătăţirea mediului de afaceri”, a declarat ministrul ungar de finanţe, Mihály Varga, la reuniunea Consiliului de Afaceri Americano-Ungar (USHBC), scrie mti.com.
Conform semnalelor venite din partea companiilor americane, încrederea în economia ungară este în continuare neclintită, a subliniat Mihály Varga, care a adăugat: Conducătorii celor mai renumite zece companii americane au venit la Budapesta pentru a şasea oară cu prilejul reuniunii Consiliului de Afaceri Americano-Ungar, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar de Finanţe.
În cadrul reuniunii Mihály Varga a precizat: Anul trecut, când s-au întâlnit tot în cadrul aceluiaşi forum, cel mai important obiectiv a fost întreţinerea unor relaţii de cooperare în vederea protejării locurilor de muncă. Acest efort a adus rezultate: economia ungară a făcut faţă crizei generate de pandemia cu noul coronavirus, a înregistrat cele mai rapide creşteri la nivel european, iar numărul angajaţilor este mai mare ca oricând.
Revenirea economiei va depăși așteptările
Ministrul de finanţe a subliniat, totodată, că economia ungară, care potrivit aşteptărilor va creşte într-un ritm care va depăşi chiar şapte la sută, oferă oportunităţi importante pentru investitori, de aceea în procesul de repornire a economiei Guvernul ungar se bazează şi pe companii americane.
Statele Unite sunt cel mai mare investitor în Ungaria din afara Europei, cele 1.700 de firme cu capital american asigură aproximativ 106 mii de locuri de muncă. Dintre cele mai mari cincizeci de companii americane patruzeci sunt prezente în Ungaria, iar volumul schimburilor comerciale între cele două ţări a atins cifra de 5,8 miliarde de dolari. În ciuda epidemiei, investițiile SUA au creat aproximativ 2.500 de locuri de muncă în Ungaria, în 2020, reprezentând un sfert din toate locurile de muncă create de investitorii străini anul trecut, fiind în fruntea listei investitorilor.
Prin Consiliul de Afaceri Americano-Ungar, înființat la New York în 2016, îşi prezintă experienţele acumulate în Ungaria acele mari companii americane care au deja investiții semnificative în această ţară sau sunt interesate de oportunități comerciale și de investiții.