Patru mari operatori de cablu din ţara noastră oferă românilor acces la peste 100 de canale TV standard şi zeci de canale HD (high definition). Diferenţa dintre SD şi HD este clară, iar la transmisiunile live sau cele sportive este şi mai evidentă. Una dintre sugestiile pe care amatorii de sport le-au tot făcut către canalul Eurosport, încă de anul trecut, a fost aceea de a transmite HD meciurile de fotbal din Liga engleză de fotbal, Premier League. Răspunsul oficialilor Discovery, companie care deţine Eurosport, este: „Lucrăm la a face Premier League disponibil în HD pe toate platformele care distribuie Eurosport şi sperăm să putem împărtăşi în curând noutăţi în acest sens“. Sunt multe alte competiţii sau canale TV care nu sunt disponibile în ţara noastră, iar românii pot avea acces la acestea gratuit şi legal. Prin satelit se pot recepţiona fără abonament mii de canale de televiziune şi radio. „Canalele libere la retransmisie (FTA, free-to-air) pot fi recepționate cu o simplă antenă de satelit pentru recepție care este îndreptată către oricare dintre sateliții noștri“, a declarat Mihai Ursoi, director general SES Astra România, Bulgaria și Republica Moldova, companie care operează o flotă de peste 50 de sateliți geostaționari.
Cum te conectezi la sateliţi
Cea mai simplă metodă de te conecta la sateliţi este utilizarea unui motor HH, care are un preţ de 200 lei. Antena satelit are un preţ de 75 lei, un LNB (amplificator şi convertor ) costă 25 lei, iar un receiver DVB-S2, 200 de lei. Acesta nu mai este necesar dacă televizorul include un tuner DVB-S2. Mai este nevoie de cablu coaxial şi conectori. Motorul HH va roti automat antena pe satelitul selectat din telecomanda receptorului. „Odată instalat kitul de recepție prin satelit, consumatorul are acces la o multitudine de canale. Cea mai mare paletă de canale FTA se găsește la poziția orbitală 19,2 grade est dintre care 58 sunt HD și 5 Ultra HD sau 4K. Sunt disponibile peste 150 de canale de audiență generală cum ar fi Das Erste HD, Pro Sieben, ORf, Sat1, RTL, ZDF și alte canale disponibile în diferite limbi europene. De asemenea, sunt disponibile câteva dintre cele mai populare canale din Europa care oferă conținut pentru copii, educațional, sportiv, muzical, cum ar fi Eurosport 1 Germany, BBC World News, KIKA, Fashion 4K, Euronews, Al Jazeera, Bloomberg, CNBC Europe și canalele grupului Sky“, a adăugat Ursoi. Trebuie spus că doar câteva canale româneşti sunt libere la transmisie prin satelit precum Pro TV Internaţional, TVR Internaţional, Realitatea TV, Etno TV, Taraf TV, Favorit TV, Nasul TV.
Mihai Ursoi, SES Astra: „Consumatorul este dispus să plătească mai mult pentru HD”
Capital: Câte canale sunt HD din cele retransmise de SES Astra?
Mihai Ursoi: În 2016, numărul canalelor HD transmise de flota SES a crescut cu 7%, ajungând la 2.495. În prezent, 33% din dintre cele 7.538 de canale de pe sateliții SES sunt canale HD, iar la nivel global, 27% dintre toate canalele HD sunt transmise de flota SES. În plus, peste 60% din totalitatea canalelor din flota SES sunt transmise acum în standardul de compresie MPEG-4. În Europa numărul de canale HD a crescut cu 14% în comparație cu anul anterior, ajungând la 750 de canale. Canalele, SD și HD, transmise de sateliții SES ajung la peste un miliard de oameni și în peste 317 milioane de gospodării, la nivel mondial. Pe viitor vedem o creștere a cererii pentru calitate HD, atât din partea producătorilor de conținut cât și din partea consumatorilor.
Capital: Cât de important este pentru clienți să aibă acces la canale HD?
M.U: Tranziția de la SD către HD este similară cu introducerea, la scară largă a televizorului color. Tehnologia HD a crescut și s-a dezvoltat în ultimii ani, și nu mai este ”o tehnologie cool să o posezi”, pe multe piețe putem spune că aceasta este o tehnologie de masă. Consumatorul final este interesat de tehnologia HD pentru claritatea imaginii, a numărului detaliilor care devin vizibile – comparativ cu SD-ul, și sunetul de neegalat. În România, conform studiului Indexul Consumului de Televiziune din România (TVCI) consumatorul este dispus să plătească un abonament cu 24 până la 33 lei mai scump pentru un supliment de 5 până la 10 canale HD. Tinerii sunt mai interesați de oferta HD, două treimi dintre cei cu vârsta între 18 și 34 de ani fiind dispuși să plătească în plus pentru HD, ceea ce evidențiază o importantă oportunitate de creștere pentru canalele TV locale care doresc să investească în conținutul HD relevant pentru telespectatori. Acest lucru arată oportunitatea de creștere a canalelor TV, locale sau centrale, pentru a investi în tehnologia HD, cerută și dorită de consumatorul final.
Capital: Cum stă România în comparație cu alte țări legat de numărul de canale HD disponibile?
M.U: Clientul nostru Orange România oferă, în pachetele sale, un număr maxim de 48 de canale HD. Acesta este cel mai mare număr de canale HD oferit de un operator TV pe piața din România. Toți marii operatori din România au o ofertă consistentă de canale HD. În Bulgaria, unul dintre operatorii de pe piață oferă 60 de canale HD în grila sa. Mai mult, conform autorității de reglementare, numărul operatorilor care oferă canale HD, în Bulgaria, a crescut la 114, comparat cu 42 în 2013. În Republica Moldova, toți marii operatori telecom au canale HD în ofertele lor, cel mai mare număr de canale oferit de un operator este 25.
CITESTE ŞI:
După o pauză de trei ani aceste canale ar putea reveni la RCS&RDS
Anunţul ANCOM pentru români: Ce trebuie să conțină ofertele de abonament TV
UPC a încheiat un parteneriat cu Pro TV. Clienţii au acces la conţinut timp de 7 zile de la difuzare