Mii de clădiri din București au nevoie de reabilitare împotriva cutremurelor. Capitala stă rău la consolidarea antiseismică
Așadar, prefectul a subliniat că există multe clădiri care necesită consolidare, pentru a putea face față unui cutremur de o intensitate mai mare, pe lângă „celebrele cu bulină roșie”.
„Multe clădiri din București sunt cu grad de siguranță scăzut sau foarte scăzut. Sunt celebrele cu bulină roșie, dar sunt și alte clădiri care necesită o consolidare, o pregătire mai bună să poată să facă față unui cutremur de o intensitate mai mare. Pregătirea antiseismică, reabilitarea antiseismică a unor clădiri din București, care nu sunt puține, sunt de ordinul a 1000 de clădiri.
Consolidarea și numărul clădirilor care pot fi afectate depinde de intensitatea unui viitor cutremur. A doua parte e pregătirea postcutremur, iar ISU stau mult mai bine. Am făcut exerciții, există dotare, există un plan aprobat și fiecare entitate care se implică postcutremur știu foarte bine ce au de făcut. Stăm rău, însă, la consolidarea antiseismică a clădirilor”, a declarat Toni Greblă.
Prefectul a lansat acuzații grave la adresa edililor
De asemenea, prefectul a lansat acuzații grave la adresa edililor și a spus că aceștia dau dovadă de indolență.
„S-a inventat un concept – capacitatea administrativă. Eu l-aș înlocui cu indolență, indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la consolidarea antiseismică a clădirilor. În ultimii 15 ani niciun municipiu nu poate să spună că nu a avut bani pentru consolidarea clădirilor.
An de an fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene rămân neconsumate nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidare antiseismică și al le transpune în practică. Ar trebui ca și acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate. Este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureștiului”, a completat Toni Greblă.
Specialiștii nu exclud posibilitatea ca și în țara noastră să se producă un seism de peste 7 grade
După cutremurele devastatoare din Turcia, specialiștii din România nu exclud posibilitatea ca și în țara noastră să se producă un seism de peste 7 grade.
Mihai Diaconescu, unul dintre seismologii de la Institutul de Fizică al Pământului, a fost întrebat dacă România trebuie să se aștepte la un cutremur de peste 7 grade.
Specialistul INFP consideră că acest lucru nu este exclus să se întâmple în perioada următoare.
„Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1.
Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu”, a spus Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, marţi, la Antena 3 CNN.