Mii de euro sau o casă gratis ca să locuieşti aici! Iniţiativa incredibilă a unei mici localităţi

euro bancnote

Sursă: Dreamstime

O mică localitate de munte din Italia a găsit o soluţie pentru a încerca să prevină fenomenul tot mai des întâlnit al depopulării. Ce au decis să facă autorităţile locale din Roseto Valfortore?

Autorităţile dintr-un sat italian vin cu o modalitate inedită pentru a încerca să prevină depopularea zonei!

Primeşti o casă sau 5.000 de euro pentru a locui sau a-ţi dezvolta o afacere în această mică localitate din Italia

Autorităţile locale din Roseto Valfortore, un mic sat de munte din provincia Foggia, cu mai puţin de 900 de locuitori, au decis să ofere 5.000 de euro sau o locuinţă pentru a te convinge să te muţi acolo.

Oferta îi vizează şi pe localnicii care ar dori să plece din localitate şi care ar putea fi astfel convinşi să nu o mai facă. Banii provin din finanțări din partea Ministerului de Interne pentru zonele interne marginale.

Sursă: corriere.it

Ce condiţii impun autorităţile locale din micul sat italian?

Primarul din Roseto Valfortore a decis astfel să aloce nu mai puţin de 5.000 de euro „noilor activități comerciale, artizanale și agricole gata să se deschidă pe teritoriul nostru”.

Facilitatile sunt acordate afacerilor sau familiilor sub forma de granturi nerambursabile cu o sumă maximă de 5.000 de euro per cerere.

În cazul afacerilor, obiectivul pe termen lung este de a încuraja întoarcerea sau șederea în Italia a noilor afaceri prin garantarea unei contribuții economice unice și nerambursabile. Fondurile ar putea fi majorate într-o a doua fază a proiectului, au mai explicat autorităţile, potrivit romaniatv.net.

Cât despre familii, “concesiunile vor fi recunoscute cu prioritate pentru familiile formate din cel puțin un cetățean rosetan”.

Şi în cazul familiilor şi al afacerilor, cererile au ca termen limită data de 28 februarie 2022.

Astfel de iniţiative anti-depopulare nu reprezintă o noutate

Nu este pentru prima oară când autorităţile din localitatea Roseto Valfortore vin cu astfel de iniţiative menite să prevină depopularea.

În luna aprilie a anului trecut, Primăria a cumpărat casele abandonate, iar apoi le-a atribuit cetățenilor privați sau antreprenorilor, într-o încercare a reface decorul și a reda frumusețea orășelului, dar şi pentru a atrage turiști și a oferi oportunități de angajare.