Prezent în județul Dolj, președintele PNL Nicolae Ciucă a vorbit despre mai multe probleme cu care se confruntă oamenii din județ. Una dintre ele este deșertificarea acută, fenomen ce a afectat deja mii de hectare de teren.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat sâmbătă, la Dăbuleni, că în prezent, în județul Dolj, 130.000 de hectare sunt afectate de fenomenul deșertificării. Cu toate acestea, din păcate, până acum au fost împădurite doar 1.000 de hectare.
„A fost aici preşedintele României la împăduriri, pentru că este una dintre formele prin care se poate combate deşertificarea. Din păcate, din 130.000 de hectare, abia 1.000 s-au împădurit. Mai sunt identificate încă vreo 2.000 şi ceva la nivelul autorităţilor locale care pot intra în programe de împădurire pe fonduri europene. Doar că în Dăbuleni este un centru de cercetare care pe baza studiilor pe care le-a făcut sunt şi alte culturi şi măsuri care trebuie luate la nivelul autorităţilor locale”, a spus Ciucă în cadrul unei întâlniri electorale la Dăbuleni, la care au fost prezenţi candidaţi liberali în mai multe localităţi din judeţul Dolj.
Conform președintelui PNL, de la Poiana Mare, Desa, Rast, Bistreț, Călărași, Dăbuleni până la Amărăști și Mărșani, autoritățile locale trebuie să ia măsuri pentru a combate acest fenomen. În caz contrar, „nu vom putea cultiva decât pepeni și, probabil, cartofi”.
Nicolae Ciucă: În Dolj, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 20% mai mic decât media naţională
Președintele PNL a declarat, de asemenea, că PIB-ul pe cap de locuitor în județul Dolj este de 13.448 de dolari, cu 20% mai mic decât media națională. El a subliniat că această diferență se datorează lipsei proiectelor și investițiilor de anvergură în zonă, menționând că este „nevoie de schimbare”.
„Din păcate, în Dolj şi în sudul ţării vorbim despre aceleaşi promisiuni: asfalt, apă, canal şi dacă o mai fi ceva să mai condimentăm ceva din aceste promisiuni. Aici vorbim de proiecte de câteva milioane de euro, poate câteva zeci, iar în Ardeal vorbim de proiecte de miliarde de euro. Doar Clujul are proiecte în derulare de 4,3 miliarde de euro, iar nivelul de dezvoltare al Clujului a ajuns să îl situeze în primele 10 oraşe din Europa din punctul de vedere al calităţii vieţii. Când vine vorba de Dolj, PIB-ul pe cap de locuitor este de 13.448 de dolari, cu 20% mai mic decât media la nivel naţional. Asta este valoarea, potenţialul judeţului Dolj? Judeţ care a avut industrie, care a ştiut cum să facă agricultură, legumicultură. Aici se produceau şi avioane, locomotive, aici se produc automobile, aici era combinat chimic, se produceau utilaje grele. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, nivelul de ambiţie, să ne îndreptăm către toţi cei care vin în faţa dumneavoastră să vă ceară votul cu alte cerinţe pentru tot ce înseamnă nivelul de trai, serviciile publice, educaţie, servicii medicale”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă şi secretarul general al PNL, Lucian Bode, au efectuat sâmbătă o vizită în judeţul Dolj pentru susţinerea candidaţilor liberali la alegerile locale din 9 iunie. Aceştia au ajuns în localităţile Valea Stanciului, Sadova, Dăbuleni, Bechet, Pieleşti.
Vineri seara au fost şi în Pleniţa, comuna natală a preşedintelui PNL. La evenimentele electorale au fost prezenţi şi preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica, Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, şi Nicuşor Roşca, candidatul liberal la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj.