Cum îşi argumentează Guvernul decizia? Pe de o parte, în primele opt luni ale anului 2018 au existat peste 63.800 de locuri de muncă pe care nu le-a vrut nimeni, după ce angajatorii le-au declarat, în mod repetat, la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pe de altă parte, numărul permiselor (avizelor) de angajare/detaşare, eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări lucrătorilor extracomunitari, a crescut semnificativ în 2018 faţă de nivelul din 2017, spune Guvernul.

În 2017, majoritatea lucrătorilor străini permanenţi din ţara noastră aveau între 18 şi 34 de ani. China, Turcia, Filipine şi Vietnam sunt ţările din care au fost aduşi la muncă în ţara noastră cei mai mulţi lucrători din spaţiul extracomunitar în cursul anului 2017, arată datele pe care Inspectoratul General pentru Imigrări le-a comunicat pentru Economica.net.

„Străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşați în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 0,27% din numărul total al efectivului de salariaţi din economie, conform datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică. Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societății românești, precum și în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi, pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.