Mii de migranţi au murit în Marea Mediterană începând cu 2014. Ce măsuri îşi propune Organizaţia Internaţională pentru Migraţie

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie informează că numărul deceselor în rândul migranţilor înregistrate în Marea Mediterană a ajuns la 20.000 de persoane. Cum îşi propune OIM să lupte cu acest val migrator?

Peste 20.000 de migranţi au murit în Marea Mediterană de când a izbucnit valul migrator în regiune în 2014, a anunţat vineri, la Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), potrivit DPA.

Cel mai recent naufragiu în masă a avut loc la începutul lui februarie, când o barcă având cel puţin 91 de persoane la bord a dispărut în largul oraşului Garabulli din nordul Libiei, conform acestui organism al ONU.

„Faptul că am ajuns la această nouă piatră de hotar cumplită întăreşte poziţia OIM conform căreia există o nevoie urgentă pentru sporirea capacităţii (de căutare şi salvare) în Meditarana”, a precizat într-un comunicat Frank Laczko, analistul-şef pe migraţie al OIM.

De la începutul lunii februarie, au apărut 12 noi cazuri de deces, printre care şi trei cadavre care au fost aduse de apă la mal pe o plajă din Tunisia săptămâna trecută.

Anul trecut, circa 100.000 de migranţi au traversat Mediterana

Începând din ianuarie, circa 14.000 de migranţi au traversat rutele vestică, centrală şi estică ale mării pentru a ajunge în Europa, în timp ce cel puţin 211 şi-au pierdut viaţa sau au fost daţi dispăruţi.

Anul trecut, circa 100.000 de migranţi au traversat Mediterana, iar 1.885 au murit pe mare.

Deşi numărul deceselor a scăzut în fiecare an după 2016, când peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Mediterana, proporţia deceselor raportat la încercările de traversare a crescut pe ruta centrală spre Italia şi pe ruta vestică spre Spania, scrie Agerpres.