Pandemia de coronavirus nu și-a lăsat amprenta doar asupra sistemului medical ci și asupra economiilor tuturor țărilor. Din cauza restricțiilor impuse pentru a putea ține sub control numărul celor infectați, mii de oameni și-au pierdut locul de muncă.
În aceeași situație este și Ungaria care a pierdut pierdut 120.000 – 130.000 de locuri de muncă din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19). Chiar șeful cabinetului premierului Viktor Orban a adăugat că autorităţile de la Budapesta se aşteaptă la o contractare a economiei cu 3% anul acesta.
Rata dobânzii a fost redusă
Marţi, Banca Centrală a Ungariei (NBH) a redus neaşteptat rata dobânzii de referinţă cu 15 puncte de bază, la 0,75%, prima astfel de decizie din ultimii patru ani, răspunzând pagubelor mai mari decât se estima la adresa economiei, de pe urma pandemiei.
Totuşi, instituţia, condusă de guvernatorul Gyorgy Matolcsy, încă se aşteaptă ca PIB-ul Ungariei să înregistreze în acest an o creştere între 0,3% şi 2%, în timp ce analiştii previzionează un declin de 5,1%.
„Virusul nu a atacat doar sănătatea, ci şi locurile de muncă”, a declarat la o conferinţă de presă Gergely Gulyas, care a dat asigurări că numărul slujbelor pierdute nu este atât de drastic cât se estima iniţial.
Ungaria riscă recesiune dacă apare un al doilea val de coronavirus
Gulyas a precizat că nu există un consens în rândul membrilor Guvernului privind performanţa economică din acest an, unii previzionând o recesiune atenuată, alţii una mult mai severă.
„Dacă va exista un al doilea val de infecţii, nu sunt şanse să fie evitată recesiunea anul acesta”, a avertizat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
După anunţul de marţi al Băncii Ungariei, forintul s-a depreciat din nou, înregistrând cea mai slabă performanţă din Europa Centrală. Joi, după o nouă depreciere, un euro era cotat la 354 de forinţi.
Întrebat despre evoluţia monedei Ungariei, Gulyas a refuzat să comenteze.