Mii de restaurante din Marea Britanie riscă să fie închise. Preparatul preferat al britanicilor ar putea deveni istorie
Marea Britanie se confruntă cu o problemă extrem de gravă în ceea ce privește restaurantele de ”fish and chips” din țară. Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, până la o treime din aceste restaurante ar putea fi obligate să se închidă.
Patru ingrediente cheie – uleiul de floarea-soarelui, codul și eglefinul și cartofii – care alcătuiesc una dintre mesele preferate ale țării au crescut vertiginos în preț, iar unele dintre ele s-au scumpit de când armata rusă a lui Vladimir Putin a invadat Ucraina. Prin urmare, restaurantele de chipsuri sunt nevoite să își modifice meniurile și să transfere creșterea prețurilor către clienți.
Pe acest fond, liderii de afaceri ai acestui segment solicită guvernului de la Londra să ofere o „strategie pe termen lung” pentru criza lipsei de alimente, în caz contrar, restaurantele se vor închide.
Majoritatea ingredientelor folosite provin din Rusia sau Ucraina
National Federation of Fish Friers (NFFF) spune că Marea Britanie se bazează în principal pe Ucraina pentru uleiul de floarea-soarelui, subliniind că 50% din uleiul utilizat de magazinele britanice de pește și cartofi prăjiți provine din această. De asemenea, NFFF spune că alternativele precum uleiul de rapiță și uleiul de palmier au crescut vertiginos în preț.
Până la 40% din cantitatea de cod și eglefin provine din Rusia, iar sancțiunile impuse de Marea Britanie asupra peștelui alb rusesc vor face ca aceste rezerve din Marea Nordului să fie mai rare și mai scumpe.
Îngrășămintele pentru cartofi, în principal din Rusia, și-au triplat prețul. Făina, folosită pentru amestecurile de aluat de pește, provine, de asemenea, din regiune.
Ca urmare, există o penurie globală de ingrediente cheie, ceea ce înseamnă că costurile cresc vertiginos, în timp ce marjele de profit se reduc.
În prezent, prețul unei lăzi de cod islandez este de 270 de lire sterline, echivalentul a 331 de dolari, asta în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut, o astfel de ladă costa 140 de lire sterline, echivalentul a 176 de dolari.
Liderii industriei sunt disperați
Andrew Crook, președintele NFFF, face apel la guvern să acționeze urgent. El a declarat pentru Sky News că mulți dintre membrii săi cred că celor de la putere „nu le pasă” de potențialul prejudiciu cu care se confruntă sectorul său.
„Acționați acum! Trebuie să acționăm înainte de a se produce daune pe termen lung care nu pot fi reparate”, a spus el, adăugând „nu căutăm pomană. Suntem o industrie mândră. Dar o mulțime de întreprinderi se vor duce la zid și avem nevoie de o strategie pe termen lung pentru a ne ajuta să trecem peste.”
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru Sky News că „va continua să vorbească cu organismul industrial, NFFF , și cu alți reprezentanți ai sectorului despre presiunile actuale cu care se confruntă”.
Viitorul acestui preparat rămâne neclar, în timp ce există temeri că prețurile vor deveni din ce în ce mai mari, dacă situația nu se va schimba.