Capital: Este Romania un punct de interes pentru atragerea tinerilor la studii in SUA?
Jean – Noel Prade: In acest moment, 3.000 de romani studiaza in SUA, din care 270 sunt inscrisi la un program MBA.
Capital: Am avut ocazia sa cunosc multi angajatori pentru care un MBA absolvit in America nu reprezinta un punct forte la recrutare.
Jean – Noel Prade: Un MBA facut in America reprezinta un salt urias pentru un tanar din Romania. El dobandeste o educatie de prestigiu in business, invata intr-un sistem capitalist si isi stabileste conexiuni de mare importanta dupa absolvire. La finalizarea studiilor fiecare primeste un inel care indica faptul ca este membru al comunitatii de absolventi ai universitatii respective. Prin intermediul acestui grup, proaspatul absolvent se poate integra mai usor sau mai bine in societatea americana.
Capital: Argumentatie valabila in cazul in care un certificat MBA este folosit ca pasaport de emigrare.
Jean – Noel Prade: Un MBA este un pasaport pentru SUA pentru ca iti permite sa lucrezi legal un an de zile dupa absolvire. sederea se poate prelungi, daca firma la care este persoana angajata solicita o viza H1B. Romanii s-au remarcat ca fiind foarte buni profesionisti si dornici sa se afirme in ierarhia companiilor mai multi ani. Pana la urma, mai toti vor sa se intoarca in Romania si sa foloseasca acasa relatiile si experienta dobandita in America.
Capital: Cei care vin de la studii din State se plang de faptul ca nu-si gasesc un loc de munca in Romania.
Jean – Noel Prade: Piata de munca din Romania nu este dornica sa accepte absolventi MBA veniti din SUA, din cauza ca s-a creat un monopol al absolventilor programelor locale de MBA. Este o rivalitate reala, pe care am putut-o remarca direct.
Capital: Se pare ca nu sunt avantaje prea multe pentru un absolvent al unei universitati sau al unui MBA prestigios din America la intoarcerea acasa.
Jean – Noel Prade: Educatia dobandita are o valoare care nu se depreciaza. In primul rand pentru ca studentul invata business-ul chiar in locul unde a fost inventat. In al doilea rand, un absolvent castiga expunere internationala in piata de munca si in societate, pentru ca sunt admisi candidati din toata lumea. Chiar se cauta realizarea unei astfel de diversitati in fiecare grupa. si, nu in ultimul rand, trebuie de amintit salariul mediu anual, care este acum 50.000 de dolari pentru un absolvent al unei universitati situate in top 100, 75.000 de dolari pentru top 50 si 100.000 de dolari pentru top 10.
Capital: Ce trebuie sa faca un candidat pentru a intra la un program cotat in „Top ten”?
Jean – Noel Prade: Toti pasii sunt foarte importanti in procesul de admitere. Testele TOEFL, GMAT etc. sunt primul criteriu de filtrare, dar sunt la fel de atent analizate si notele obtinute de candidat la scoala, ca si institutia de invatamant absolvita. Daca nu este prezenta in nomenclatorul dupa care se orienteaza evaluatorii, atunci un candidat nu are nici o sansa sa fie admis la MBA. Eseul cantareste si el mult in dosar. Sunt apreciati liderii, dar asta nu inseamna ca un tip de profil este la fel evaluat in toate facultatile. Programul de la Yale pune accent pe social, pe aportul in societate, cel de la Wharton pe precizie si asa mai departe.
Capital: Cum te poate ajuta un membru din Programul de Admitere in Universitatile Americane (AUAP)?
Jean – Noel Prade: AUAP este o organizatie formata din 45 de consilieri, actuali sau fosti membri ai consiliilor de admitere la diferite programe universitare sau MBA. Din momentul in care se apeleaza la serviciile AUAP, consilierul desemnat sa ia contactul cu candidatul va tine loc de mama, tata, prieten. El devine sfatuitorul si avocatul candidatului. Il invata tot ce trebuie sa faca, il ajuta sa se corecteze sau cum sa-si puna in evidenta potentialul de lider. Consilierea trebuie inceputa insa din vreme, cu un an si jumatate cel putin inainte de data inceperii studiilor. Avem o rata de aceeptabilitate a studentilor straini de suta la suta in acest an. Chiar si pe noi ne-a surprins ce am reusit sa facem pentru Romania, unde am obtinut burse in valoare de peste 100.000 de dolari pentru programele MBA, unde, de regula, nu se acorda finantari.
Capital: Finantarea programelor de studii este o mare problema pentru romani.
Jean – Noel Prade: Cu cat se depune candidatura mai devreme, cu atat exista mai multe sanse de identificare a surselor financiare, pentru ca portofoliul de burse este limitat. La fel de adevarat este si faptul ca exista un raport direct proportional intre scorul obtinut la GMAT si sansele de a beneficia de ajutor financiar. Un candidat care a obtinut 700 de puncte la acest test poate obtine o finantare de 40.000 de dolari, in timp ce pentru un scor de 610 puncte ar putea primi 5.000 de dolari.
Capital: Unde gasesti o sursa de finantare?
Jean – Noel Prade: In Romania, in primul rand. Apoi de la facultatea la care se candideaza. Noi cunoastem aceste institutii din interior, avem tot felul de brosuri care circula in cercuri restranse si putem sa-i sfatuim pe candidati incotro ar fi mai bine sa se orienteze. Se mai pot obtine imprumuturi in baza unei garantii oferite de un rezident american. La programele MBA din „Top ten” scoala ofera un imprumut fara garantii colaterale.

Topul Programelor
Executive MBA – 2003
1) Duke University
2) Northwestern University
3) University of Pennsylvania
4) Columbia University
5) UCLA

Programul de Admitere Garantat~ si de Selectare oferit de AUAP
AUAP este o societate americana pe actiuni, infiintata in 1995. Este alcatuita din 45 de directori, membri ai comisiilor de admitere, fiind recunoscuta de catre publicatia UNESCO. (www.auap.com/unesco/htlm). AUAP este membra a faimoasei AACRAO (Asociatia Americana a Secretarilor Universitari si a Functionarilor Procesului de Admitere), NAFSA (Asociatia Nationala a Pedagogilor Internationali).
Servicii oferite:
* selecteaza patru universitati;
* ajuta studentul pe parcursul candidaturii si garanteaza admiterea (garantia returnarii banilor);
* evaluarea notelor la standardele americane (normele AACRAO);
* corectarea eseurilor in dosarul de admitere;
* selectarea scrisorilor de recomandare;
* interviurile efectuate in vederea sponsorizarii vizei si orice alt sprijin in vederea bunului mers al admiterii.
Costuri: 1.650 dolari USD sau 2.000 dolari USD daca se platesc testele si cele patru taxe de aplicare.
Informatii suplimentare la telefon: 321.13.53, 092-50.16.42,
e-mail: info@barna.ro sau mihaela.alexandru@barna.ro, https://www.auap.com

Top MBA 2003 pentru studenti internationali
Special pentru studentii din alte parti ale lumii, Programul de Admitere in Universitatile Americane (AUAP) ofera clasificari anuale ale universitatilor americane, inclusiv nivelul salariului mediu anual de pornire pentru un absolvent. In acest moment, sunt acreditate peste 1000 de programe MBA in SUA. In 75% din programe nu se solicita experienta profesionala. Criteriile de clasificare folosite: 1) Selectivitate; 2) Calitatea studiului; 3) Scorul mediu la testele standardizate; 4) Imaginea mondiala (evaluata de catre 25 de experti internationali AUAP).

Universitatea                     Nivelul salariului mediu anual de pornire
                        pentru un absolvent (dolari)
1) University of Pennsylvania (Wharton) – Pennsylvania    119.000
1) Stanford – California                     125.000
3) Harvard – Massachusettstttt122.000
4) NorthWestern University (Kellogg) – Illinoistt115.000 r
5) NYU (Stern) – New Yorktttt113.000 r
6) Columbia – New Yorkttttt122.000 r
7) Cornell (Johnson) – New Yorktttt117.000 r
8) UC Berkeley (Haas) – Californiatttt117.000 r
9) University of Chicago – Illinois tttt115.000 r
10) Yale – Connecticutttttt113.000 r
11) MIT (Sloan) – Massachusettestttt115.000 r
12) UCLA (Anderson) – Californiatttt103.000 r
13) Duke (Fuqua) – Nord Carolinatttt155.000 r
14) U of North Carolina – Chapell Hill (Kenan – Flager) Nord Carolinat109.000r
15) University of Southern California (Marshall) – Californiat95.000 r
16) Vanderbilt University (Owen) – Tennesseett101.000 r
17) Georgetown (Mc Donough) – District of Columbia t100.000 r
18) Emory University (Goizueta) – Georgiattt103.000 r
19) U. Texas – Austin (McCombs) – Texas ttt107.000 r
20) Rice U (Jones) – Texast tttt99.000