După o perioadă de relativ calm, firmele de asigurare au început să revină la vechile metehne. Cel puțin o parte dintre ele. Această schimbare de atitudine nu a rămas netaxată de milioanele de șoferi care conduc pe străzile din România.
Ani la rândul, să iei despăgubirea de pe urma unui accident rutier în care nu ai fost vinovat a fost o adevărată corvoadă. Totuși, după falimentul a două dintre societățile de asigurare care întârziau mult plățile, a urmat o perioadă de calm în care asigurătorii au părut că intră în normal.
De anul acesta, însă, sunt semne că piața deviază iar. Numărul petițiilor întegistrate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin Direcția Realații cu Publicul, Petiții și Educație Financiară, a crescut cu mai bine de 17% , în primele șase luni ale lui 2018, față de primul semestru din 2017.
Este pentru prima dată în ultimii 2-3 ani când apare o creștere semestrială a reclamațiilor.
Asigurarea RCA este, ca întotdeauna, cea mai reclamată. Mai precis, oamenii sesizează întârzieri la constatarea daunelor sau cu plata despăgubirilor, plăți incomplete sau chiar refuzul de a plăti.
Pe primul loc este Asirom, care pare că nu reușește să scape de această problemă în ciuda eforturilor semnificative pe care le depune, și care adună aproape 26% din totalul reclamațiilor.
Asirom plătește acum pentru perioada de un an și jumătate dintre 2015 și 2017 când a vândut masiv polițe RCA fără să își calibreze corespunzător și aparatul care se ocupă de rezolvarea dosarelor de daună.
Pe al doilea loc în top trece Euroins, fost loc trei, cu 722 de petiții, cu aproape 100 mai mult decât anul trecut și cu o pondere în totalul reclamațiilor de peste 20%.
În cazul celor doi, peste 70% din aceste reclamații au fost rezolvate de specialiștii ASF în favoarea clienților, ceea ce înseamnă că erau întemeiate.
Un număr semnificativ de petiții mai adună City Insurance, fostul lider, aproape la egalitate cu Euroins.
Cei trei care domină topul reclamațiilor domină autoritar și topul vânzărilor de RCA. City și Euroins au aproximativ 25-30% din piață fiecare, iar Asirom circa 17%. Restul jucătorilor practic nici nu contează, având cote de sub 7%.