Protestul a fost organizat de principalele sindicate din ţară. ‘Vrem să protestăm împotriva unui plan care face viaţa mai dificilă pentru angajaţi şi reduce salariile’, a spus Janos Borsik, lider al Alianţei sindicatelor independente.

Sindicatele critică îndeosebi modificarea regulilor de ieşire anticipată la pensie şi pentru obţinerea ajutorului de şomaj, măsuri decise în absenţa dialogului cu partenerii sociali, susţin acestea.

Centralele sindicale cer declanşarea de discuţii cu guvernul, a precizat Borsik.

Numeroşi manifestanţi s-au îmbrăcat în clovni după ce Viktor Orban i-a sfătuit sec pe poliţişti şi pompieri să-l consulte pe ‘secretarul său de stat pentru problemele clovnilor’ pentru revendicările lor vizând menţinerea posibilităţii de a pleca anticipat la pensie.

Sindicatele protestează din aprilie împotriva planurilor guvernului, însă fără a reuşi să-l facă să dea înapoi pe Viktor Orban, care dispune de o majoritate de două treimi în parlament.

Cabinetul său a adoptat în martie un plan de austeritate care taie cheltuielile publice şi care a primit recent încurajări din partea FMI. Fondul cere însă şi aplicarea altor măsuri, precum efectuarea de disponibilizări în administraţie.