Mijlocul de transport preferat

Potrivit unei analize, în primele trei luni ale anului 2023, transportul rutier a fost preferat de cele mai multe persoane, urmat de transportul feroviar.

Transportul rutier de pasageri a înregistrat, o creştere cu 35,5% în ceea ce priveşte numărul de pasageri, comparativ cu trimestrul I din anul precedent, în timp ce parcursul acestora a crescut cu 20,9%.

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistraţi 13.000 pasageri, în timp ce în transportul maritim nu au fost consemnaţi pasageri.

Transportul aerian a înregistrat cea mai însemnată creştere dintre modurile de transport, în ceea ce priveşte numărul de pasageri, respectiv cu 60% faţă de perioada ianuarie-martie 2022, 91,4% dintre aceştia fiind înregistraţi în curse internaţionale.

Conform Institutului Național de Statistică(INS), Distanţa medie de transport a unui pasager a fost superioară trimestrului I 2022 în transportul feroviar, creştere cu 4,5%, dar a înregistrat scădere cu 10,7% în transportul rutier şi cu 4,1% în transportul pe căi navigabile interioare.

Trenul Metropolitan București

Autoritățile din transporturi fac un nou pas pentru introducerea serviciilor regulate de transport feroviar metropolitan în zona București – Ilfov. Ministerul Transporturilor a prezentat Proiectul unui Ordin al Ministrului Transporturilor prin care autorizează Compania CFR Infrastructură (administratorul rețelei feroviare din România) să încheie parteneriate cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București Ilfov – ADI TPBI, obiectivul principal fiind proiectul „Trenului Metropolitan”.

În prezent, o singură linie funcționează ca un veritabil tren metropolitan: „Trenul de Otopeni”, cu 72 de trenuri/zi și plecări din 40 în 40 de minute, dar pentru un serviciu veritabil cu toate cele 16 linii propuse este nevoie atât de investiții pentru refacerea infrastructurii feroviare cât și material rulant disponibil, trenuri pe care nici CFR Călători/operatorii privați încă nu le au. (n.r studiul de fezabilitate pentru modernizarea Complexului Feroviar București, rețea de aproximativ 605 km, ar trebui predat în iunie 2024). Totuși, într-o primă etapă, Ministerul Transporturilor, Companiile Feroviare Infrastructură/Călători și autoritățile locale din București și Ilfov ar putea lansa primele trei linii, cel mai probabil din 2024: București Gara de Nord – București Obor, București Gara de Nord – București Vest, respectiv București Vest – București Obor.

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) va primi primele trenuri noi Alstom din comanda de 37 de unități (electrice) în această vară, iar în circulație vor fi din decembrie, modernizarea parcului de material rulant fiind o „gură de oxigen” pentru transportul feroviar de călători.