”Nu vreau să mă pronunţ înaintea preşedintelui Donald Trump dar este un lucru pe care îl examinăm”, a spus Pompeo într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News.
Congresmenii americani au exprimat temeri privind securitatea naţională în legătură cu gestionarea informaţiilor despre utilizatori ai aplicaţiei TikTok, afirmând că sunt îngrijoraţi de legea chineză care le cere companiilor interne ”să sprijine şi să coopereze cu activitatea de intelligence controlată de Partidul Comunist chinez”.
Aplicația nu este valabilă în China
Aplicaţia TikTok, care nu este disponibilă în China, a încercat să se distanţeze de originile sale chinezeşti pentru a obţine o audienţă globală şi a pus accentul pe independenţa sa faţă de Beijing.
Afirmaţiile lui Mike Pompeo intervin pe fondul sporirii tensiunilor dintre SUA şi China referitoare la izbucnirea pandemiei de COVID-19 şi la măsurile luate de Beijing faţă de Hong Kong.
A fost interzisă în India
Deţinută de compania ByteDance, cu sediul în China, aplicaţia video TikTok a fost recent interzisă în India, alături de alte 58 de aplicaţii chineze, după un incident frontalier între India şi China.
Potrivit Reuters, TikTok va ieşi de pe piaţa din Hong Kong în termen de câteva zile, după ce China a adoptat o nouă lege privind securitatea în fosta concesiune britanică.
Nu va mai fi funcțională în Hong Kong
“Ca urmare a ultimelor evenimente, am decis să oprim activitatea în Hong Kong”, a declarat un reprezentant al companiei, pentru CNN.
Anunțul vine după ce Facebook, Twitter și Google au declarat că vor întrerupe colaborarea cu autoritățile din Hong Kong, privind informațiile utilizatorilor.
În virtutea noii legi, şeful poliţiei din Hong Kong poate controla şi suprima pe internet orice informaţie dacă există ”motive rezonabile” de a se crede că ea încalcă legea privind securitatea naţională. În plus, el poate cere organizaţiilor internaţionale să furnizeze informaţii despre activitatea lor în Hong Kong, inclusiv date personale, sursele de venituri şi situaţia cheltuielilor.
Poliţia poate ordona companiilor furnizoare de internet şi celor prestatoare de servicii să retragă orice informaţie şi să le confişte toate echipamentele. În cazul în care respectivele companii refuză să se supună acestei dispoziţii, reprezentanţii lor sunt pasibili de amenzi sau de pedepse de până la un an de închisoare.