Dintre mileniali, 85% au spus că se bucură de peste 6 ore de somn în fiecare noapte, iar 49% au evaluat calitatea somnului drept „bună”.

În cazul generației X, (persoanele născute în perioada 1965-1979) 27% dintre ei și-au evaluat somnul ca fiind „slab”,18% spunând că dorm cinci ore sau mai puțin în fiecare noapte, scrie Tomsguide.

De ce dormim mai puțin și mai prost?

Indiferent de generația din care faci parte, un somn bun ar trebui să fie o prioritate. Lipsa somnului poate duce la pierderea concentrării, la dispoziții proaste și chiar la un risc crescut de îmbolnăvire. Deci ce, tot mai mult, petrecem noaptea stând cu ochii pe pereți?

Studiul Saatva a constatat că anxietățile și grijile sunt principalele motive ale unui somn prost. Sănătatea fizică și munca au fost raportate ca o cauză a pierderii somnului. 45% dintre respondenți au spus că anxietatea financiară este motivul din spatele nopților nedormite, grijile legate de bani fiind cel mai mare factor de stres care le fură somnul.

Shantha Gowd, specialist în medicina comportamentală a somnului, crede că acest lucru ar putea fi o parte din motivul pentru care milenialii dorm mai bine.

„Tinerii mileniali și Generația Z au mai multe șanse să se concentreze pe echilibrul dintre muncă și viață”, explică ea. Pe de altă parte, generațiile mai în vârstă au mai multe griji, afirmă Gowd.

Partenerul ar putea fi, de asemenea, motivul pentru care nu poți dormi, în special în rândul generațiilor mai tinere. Deși există beneficii să dormi alături de o persoană dragă, este dificil să-ți personalizezi spațiul pentru a se potrivi nevoilor de somn.

În cele din urmă, durerile de spate sunt factorul numărul unu  al insomniei printre boomers și Gen X, învingând insomnia și apneea în somn. Durerea de spate este o problemă pentru mai multe generații, inclusiv la mileniali.

mobil, telefon, somn
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum reușesc milenialii să doarmă neîntorși?

Există câteva obiceiuri cheie sănătoase care ar putea fi responsabile de o odihnă mai bună în rândul milenialilor.

Iată care sunt acestea:

  • Lăsarea deoparte a dispozitivelor electronice

Atât milenialii cât și cei din Generația Z preferă adesea să renunțe la ecrane noaptea. Având în vedere lumina albastră a ecranului telefonului și anxietatea care provoacă „doomscrolls”, sursa multor nopți perturbate, acesta ar putea fi un motiv important pentru care milenialii se bucură de un somn mai bun.

Pe lângă telefoane, încercați să renunțați la televizor înainte de culcare. Dacă nu doriți să opriți televizorul, schimbați postul la o emisiune relaxantă.

  • Reducerea (sau renunțarea la) cofeină

35% dintre cei chestionați au raportat că reducerea consumului cofeinei pe timp de noapte le-a îmbunătățit odihna.

Metoda de somn 10-3-2-1-0 încurajează renunțarea la cafea cu 10 ore înainte de culcare.

  • Folosirea muzicii pentru ameliorarea stresului

Îți este greu să te relaxezi seara? Sondajul a constatat că muzica este de mare ajutor, 61% dintre respondenți spunând că ascultă muzică pentru a calma stresul.

Studiile indică faptul că muzica poate avea un efect liniștitor, de inducere a somnului.