Omul de afaceri Ioannis Papalekas a atras o nouă finanţare pe termen scurt, în valoare de 45 mil. euro, de la Oak Hill Advisors şi York Capital Management, doi dintre cei mai mari investitori financiari ai lumii, care au ajuns să deţină împreună 34,3% din Globalworth. Banii ar putea fi folosiţi pentru finanţarea turnului de birouri Bucharest One sau pentru plata primei clădiri de birouri cumpărate de la Skanska.
Cele două fonduri de investiţii americane au mai creditat firma lui Papalekas cu încă 55 mil. euro, ceea ce ridică totalul împrumutului la 100 mil. euro. În aprilie anul trecut, Oak Hill şi York Capital au preluat creditul de 65 mil. euro obţinut de Globalworth pentru dezvoltarea imobilului de birouri Bucharest One de lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu din Bucureşti. Împrumutul a fost achitat în decembrie 2014, iar cei doi investitori au fost răsplătiţi cu acţiuni în cadrul Globalworth, din care Papalekas deţine 42,1%.
„Directorii consideră că Globalworth va putea să ramburseze împrumutul de 100 mil. euro din viitoare credite sau/şi majorări de capital. Pe lângă finanţarea dezvoltării Bucharest One, noul împrumut poate fi utilizat şi pentru achiziţii sau finanţarea proiectelor aflate în curs de dezvoltare“, se arată într-un comunicat Globalworth publicat pe Bursa de la Londra.
Compania urmează să plătească suedezilor de la Skanska suma de 41 mil. euro convenită pentru cumpărarea primului imobil din proiectul Green Court, construit peste drum de Bucharest One. În cadrul aceluiaşi complex a mai fost finalizată o clădire, iar o a treia este în curs de construcţie, ambele fiind vizate de Papalekas pentru achiziţie.
CITIŢI ŞI Grecul care a pus România pe masa magnaţilor americani
În ceea ce priveşte Bucharest One, proiect a cărui dezvoltare necesită o investiţie de 94,8 mil. euro, structura imobilului cu 23 de etaje este în curs de finalizare, iar Bog’Art lucrează deja la montarea faţadei, lucrările urmând a fi încheiate până la finalul anului.
În urma noului împrumut, Oak Hill figurează cu un împrumut de 66,6 mil. euro, iar York Capital cu 33,3 mil. euro. Costul total al acestei finanţări variază între 13,8 mil. euro şi 16,8 mil. euro, potrivit estimărilor Globalworth.
În spatele celor două companii sunt doi dintre cei mai bogaţi americani. Oak Hill este compania lui Robert Bass, a cărui avere este estimată la 2,7 mld. dolari. Robert, alături de cei trei fraţi ai săi, a moştenit averea unchiului său, Sid Richardson, un magnat al petrolului din Texas. Oak Hill administrează active în valoare de peste 27 mld. dolari. Robert Bass şi-a cumpărat în urmă cu trei ani un apartament de 42 mil. dolari în Manhattan şi este vecin cu Rupert Murdoch.
De cealaltă parte, York Capital Management a fost fondată de James Dinan, care are o avere estimată la 2,4 mld. dolari. Dinan ocupă locul 20 într-un top al celor mai bogaţi manageri de fonduri de hadging. Compania sa administrează active de 27 mld. dolari.
CITIŢI ŞI Reţeaua celui mai influent investitor imobiliar din România
În aşteptarea investitorilor
Pentru a convinge investitorii să îl susţină financiar, Papalekas le spune acestora că observă o mutare graduală a fluxului de capital gestionat de investitorii globali dinspre pieţele considerate „safe havens“ (pieţe de refugiu) spre pieţe mai periferice, precum România, în căutarea unor randamente investiţionale mai ridicate. „Globalworth anticipează că va avea avantajul pionieratului şi că va beneficia de această schimbare treptată a percepţiei investitorilor“, se arată în acelaşi comunicat.
Papalekas a mai informat consiliul director al Globalworth că se aşteaptă să fie eliberat oficial din cadrul achetei DIICOT în curând. El a fost pus sub acuzare de procurori în dosarul legat de delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Papalekas este suspectat de complicitate din cauza fostului său partener Dragoş Bîlteanu, arestat preventiv în acest caz.
CITIŢI în revista Capital aflată la chioşcuri săptămâna aceasta o analiză extinsă asupra giganţilor financiar americani care au intrat pentru prima oară în România în ultimele 18 luni.