Miliardarii din industria alimentară şi energetică au făcut avere în pandemie. Se cere impozitarea de urgenţă

Sursă: Dreamstime

Pandemia şi războiul din Ucraina au influenţat pozitiv averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică. Oxfam, organizaţia nonprofit specializată în dezvoltare, atrage atenţia asupra inechităţilor la nivel mondial şi cere impozitarea marilor averi.

ONG-ul Oxfam atrage atenţia asupra averilor uriaşe făcute în pandemie

Averile acestora au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, indică un raport al organizaţiei nonprofit Oxfam.

Recentul război din Ucraina, dar şi majorarea preţurilor la energie şi la mărfuri din timpul pandemiei au influenţat puternic creşterea acestor averi, notează jurnaliştii The Guardian.

62 de persoane au devenit miliardari în industria alimentară în doar 24 de luni, graţie preţurilor crescute la alimente la nivel global.

12 membri ai familiei Cargill, care deţine una dintre cele mai mari companii producătoare producători de produse alimentare din lume, sunt în prezent miliardari.

Doar 8 dintre aceştia erau miliardari înainte de debutul pandemiei. Familia Cargill, împreună cu alte trei companii, controlează 70% din piaţa agricolă globală.

În total, 573 de persoane au devenit miliardari în timpul pandemiei.

Sărăcie acută din cauza preţurilor ridicate la alimente

Preţurile alimentelor au explodat în ultimul an, crescând, în medie, cu mai bine de 30%. Din această cauză, peste 263 de milioane de persoane vor trăi în sărăcie acută.

Numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi (aproape 9 lei) ar urma să ajungă la 860 de milioane până la sfârşitul anului.

„Este de neiertat din punct de vedere moral ca oamenii din Africa de Est să moară de foame, în timp ce averile oamenilor extrem de bogaţi sunt alimentate de creşterea exponenţială a preţurilor la alimente şi energie.

Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia extremă, nu poate exista nicio scuză pentru guverne să nu abordeze tema profiturilor şi bogăţiei imense astfel încât să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă”, afirmă Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam Marea Britanie.

Se cere impozitarea de urgenţă a milionarilor şi miliardarilor lumii, dar şi oprirea profitului realizat de pe urma crizei

Ca urmare, Oxfam le-a cerut liderilor mondiali reuniţi în aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, să introducă impozite pe avere pentru miliardari, în vederea combaterii „celei mai mari creşteri a sărăciei extreme din ultimii 20 de ani”.

Un impozit anual pe avere care începe de la 2% pentru milionari şi care creşte la 5% pentru miliardari ar putea genera 2,5 miliarde de dolari pe an, indică Oxfam.

Organizaţia a mai cerut şi încetarea „profitului rezultat din urma crizei”. Soluţia: un impozit excepţional temporar care să vizeze toate companiile mari, nu numai companiile petroliere şi de gaze.