Cea mai mare provocare în a-și preda averea este lipsa de lucrători disponibili, dornici să accepte o reducere de salariu pentru a le gestiona miliardele.

Un raport al HSBC Global Private Banking și Campden Wealth a analizat starea birourilor de familie europene, analizând 101 birouri care au însumat o avere combinată de 136 de miliarde de dolari. Asigurarea unor profituri puternice și învățarea implementării IA generativă sunt preocupările majore ale acelor familii, scrie Fortune.

Cel mai mare obstacol pentru miliardarii europeni

Mai mult de o treime (36%) dintre respondenții la acest sondaj au declarat că există un număr limitat de talente disponibile cu abilități adecvate pentru a le gestiona averile. Mai puțin de o treime (32%) au spus că s-au luptat să găsească oameni cu abilități adecvate.

Operarea unui family office poate fi un job profitabil. Cercetarea arată că cei mai bine plătiți directori executivi din birourile de familie încasează 500.000 USD (476.000 EUR) pe an, deși media este de 288.000 USD (274.600 EUR).

Deși atractive, cifrele nu se compară cu alte job-uri la un nivel similar. Firma executivă Heidrick & Struggles a constatat că salariul mediu pentru directorii executivi susținuți de capital privat este de 447.000 USD (426.000 EUR).

Între timp, cei mai prost plătiți directori executivi ai unor family office câștigă aproximativ 120.000 de dolari (114.000 de euro) pe an.

Miliardarii se orientează în afara familiei

Privind cifrele, familiile cu active de peste un miliard de dolari își plătesc directorilor generali în medie cu doar 370.000 USD (353.000 EUR) pe an ca salariu de bază, cu un bonus de 88%.

Cifra reprezintă mai puțin de 0,037% din averea acestor familii. Pentru membrii familiei, cifra este mai mică, ca și în cazul directorilor executivi ai birourilor de familie cu o avere mai mică de 500 de milioane de dolari.

În încercarea de a atrage oameni talentați, birourile de familie apelează la stimulente suplimentare. Majoritatea oferă un bonus de performanță discreționar, în timp ce o minoritate oferă oportunități de co-investiție sau o parte din profiturile generate.

Un fondator al unui family office din Marea Britanie a declarat: „Cred că va fi o penurie de oameni care să conducă aceste family offices. Membrii familiei care s-au născut în anii 1960 și au condus un family office timp de 15 sau 20 de ani se pensionează”.

Cine va umple golul?

Generațiile viitoare vor dori să-și facă treaba departe de family office, iar recrutarea unui personal calificat va deveni din ce în ce mai dificilă. Family office-urile vor fi forțate să aducă personal profesionist de la instituții financiare, iar cultura lor se va schimba.

Atractivitatea angajării unei persoane care nu face parte din familie pentru a gestiona un birou de familie este în creștere, pe măsură ce generația baby boomer își predă companiile și averile generației următoare. Acest lucru poate duce la o luptă crâncenă pentru succesiune, între urmași, care implică din ce în ce mai mulți frați și veri care descind din același fondator.

CEO-ul unui family office din Marea Britanie a declarat: ”Printre generațiile noastre viitoare sunt șapte veri, urmașii a trei frați. Toți vor continua să lucreze în afacerea de familie sau în biroul de familie. Nu sunt sigur cât de bine vor fi capabili să lucreze împreună dacă sunt șapte membri ai familiei care concurează pentru posturi de top”.