Miliardarii isi muta casele in Patagonia

Luciano Benetton nu a ezitat sa schimbe cursul raului Chubut, la Leleque, pentru a ameliora calitatea pajistilor sale si a-si adapa miile de oi merinos. Isi iriga pamanturile, dispretuind populatia indiana care traieste in aval si provocand moartea a mii de pastravi.Deranjat in extinderea sa funciara, antreprenorul italian a mutat un grup de indieni care traiau din vremuri vechi in zona. El le-a propus sa traiasca intr-o minirezervatie si sa lucreze pentru el, cu un salariu de 1.200 FF/luna. Nic

Luciano Benetton nu a ezitat sa schimbe cursul raului Chubut, la Leleque, pentru a ameliora calitatea pajistilor sale si a-si adapa miile de oi merinos. Isi iriga pamanturile, dispretuind populatia indiana care traieste in aval si provocand moartea a mii de pastravi.
Deranjat in extinderea sa funciara, antreprenorul italian a mutat un grup de indieni care traiau din vremuri vechi in zona. El le-a propus sa traiasca intr-o minirezervatie si sa lucreze pentru el, cu un salariu de 1.200 FF/luna. Nici o autoritate a statului argentinian nu l-a deranjat in demersul sau, desi antreprenorul a lasat 30 de familii de indieni fara apa si fara putina hrana procurata din pescuit, prin restrictionarea accesului la raul Lepa. Apa e vitala pentru aceste familii din cauza frecventelor secete din regiune.
Femeia cea mai bogata din Argentina, Amalita Lacroze de Fortabat, si-a amenajat, in vila sa din Patagonia, o camera de 240 mp. Isi va instala aici patul sau „super-king size” in fata unei imense bai de sticla. „De aici voi putea contempla cea mai frumoasa opera de arta din colectia mea”, ii spunea ea arhitectei.
Cand VIP-urile vin, bastinasii pleaca
Amalita Lacroze de Fortabat, femeia care a facut averi fabuloase din afacerile cu ciment, vorbeste ca despre un bun al sau despre Nahuel Huapi, un lac cu ape transparente in care se reflecta Anzii, bijuterie a parcului natural cu acelasi nume. Legea lacustra prevede ca 35 metri in jurul lacurilor apartin domeniului public. „Teoretic, oricine ar putea face turul lacului mergand de-a lungul malurilor”, explica functionarii autoritatii locale care are in grija parcurile nationale din Villa La Angostura. Ce a facut doamna Amalita? S-a asigurat ca va fi interzis accesul la plaja aflata in apropierea resedintei sale. A concesionat cele doua terenuri vecine si a postat aici cativa gardieni care blocheaza trecerea potentialilor intrusi. Amalita se poate destinde: intimitatea casei sale de vacanta e garantata.
De cand regiunea a devenit edenul VIP-urilor, loc ideal pentru vacantele celor bogati si celebri, oamenii locului sunt izgoniti din paradisul lor natural si izolati. Pentru a-si pastra intimitatea, miliardarii apeleaza la tot felul de subterfugii, utilizandu-si contactele politice sau speculand legea, totdeauna in defavoarea cetatenilor. „Sunt tot mai putine poteci care duc spre lac, iar partile cele mai frumoase pentru camping sau pescuit sunt pe jumatate privatizate”, se plange Cesar Raqueijo, un tanar pescar originar din San Carlos de Bariloche.
Functionarii parcurilor nationale din regiune se confrunta cu lipsa de personal si cu ineficacitatea administratiei centrale a parcurilor nationale din Buenos Aires. „In regiunea Villa La Angostura sunt mai multi gardienii Amalitei Fortabat, decat de cei care pazesc padurile”, se justifica ei.
Amalita Fortabat a platit trei milioane USD pentru cele 31 ha la Villa La Angostura si doua milioane USD pentru constructia resedintei. Va avea de suportat si cheltuieli neprevazute: o amenda pentru distrugerea ilegala de specii rare de arbori. Surse ale Oficiului Padurilor au confirmat taierea, pe domeniul miliardarei, a arborilor rari, protejati de lege.
Nu departe de resedinta bogatei doamne se gaseste celebrul „Country Club” (resedinta colectiva cu circuit inchis) din Cumelen, loc de odihna pentru VIP-urile capitalei argentiniene – Buenos Aires. Cumelen nu indeplineste nici pe departe conditiile unui domeniu inchis, avand opt kilometri de drumuri publice.
Ingrijorati cu privire la intimitatea lor, puternicii proprietari ai locului au incheiat, acum 12 ani, un acord cu primarul Villa La Angostura (pe atunci Mariano Barrio), astfel ca intrarea si iesirea din domeniu sa fie controlate prin bariere. In schimb municipalitatea a cerut ca nici unei persoane sa nu-i fie refuzat accesul. Bineinteles, aceasta clauza nu a fost niciodata respectata. In jurul Cumelenului s-au ridicat astazi garduri de doi metri inaltime, iar cele trei puncte de trecere sunt pazite strict de gardieni: nici o persoana care nu apartine resedintei nu are voie sa treaca. In urma unei plangeri inaintate de un ziar local, clubul Culemen si municipalitatea au ajuns in instanta. Justitia a dat castig de cauza municipalitatii, dar cauza inca se judeca la Curtea Suprema de Justitie. Locuitorii din Villa La Angostura isi doresc sa nu aiba nevoie de autorizatii intr-o zona care, cel putin teoretic, face parte din orasul lor.
Patronul CNN, Ted Turner, detine impreuna cu sotia sa, Jane Fonda, o proprietate de 400.000 ha, astfel ca nu mai permite pescarilor sa urce de-a lungul raului Traful, care desparte in doua proprietatea sa.
Cazul lui Joseph Lewis, om de afaceri britanic, proprietar al lantului de restaurante Planet Hollywood, este edificator: pe terenurile sale din Hidden Lake, evaluate la 20 milioane USD, se afla o intindere de 600 ha de apa, din domeniul public. Dar publicul nu are niciodata acces aici, unicul drum ce conduce la lac apartinandu-i lui Lewis. In 1998, consiliul regional din San Sarlos de Bariloche a decis construirea unui nou drum de acces. Multimiliardarul a promis atunci ca va permite accesul vizitatorilor la lac.
Doi ani au trecut de atunci, dar multimiliardarul nu si-a tinut nici pana azi cuvantul, rezervandu-si utilizarea exclusiva a lacului. Pe malurile umbrite de varfuri inzapezite si-a construit palatul sau hollywoodian de 2.450 mp. „Cu autorizatia dlui Lewis, oricine poate intra”, spune gardianul de la Hidden Lake. Ceea ce nu spune este ca M. Lewis poate fi intalnit pe proprietatea sa patagoniana doua saptamani pe an, cel mult.
In vecinatatea proprietatii sale, aproape de frontiera cu Chile, se gaseste o minunatie a naturii: o padure cu arbori de peste 4.000 de ani. „Sunt arbori dinozauri, unici in lume, care pot ajunge pana la 3,8 metri diametru”, observa un biolog din San Carlos de Bariloche. „Cercetatorii se bat pentru a observa acest miracol”. Joseph Lewis, afland de aceasta padure, poarta in prezent negocieri cu guvernul din provincia Rio Negro pentru a-si anexa aceasta proprietate. Nu pentru a studia natura, ci pentru a o exploata.    

Surse: Noticias (Buenos Aires),
Courrier International