Miliardarii români, în prime time

Saltul spectaculos al averilor din Top 300, subiectul săptămânii. Surprinzătoarea reconfigurare a poziţiilor ocupate de primii clasaţi în topul celor mai bogaţi români, lansat zilele trecute de revista Capital, a stârnit un val de comentarii în presa scrisă, radiouri şi televiziuni, accentul fiind pus pe ascensiunea fulminantă a averii omului de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea totală a averilor celor din top, de peste 33 de miliarde de dolari, reprezintă o creştere de 50

Saltul spectaculos al averilor din Top 300, subiectul săptămânii. Surprinzătoarea reconfigurare a poziţiilor ocupate de primii clasaţi în topul celor mai bogaţi români, lansat zilele trecute de revista Capital, a stârnit un val de comentarii în presa scrisă, radiouri şi televiziuni, accentul fiind pus pe ascensiunea fulminantă a averii omului de afaceri Dinu Patriciu.

Valoarea totală a averilor celor din top, de peste 33 de miliarde de dolari, reprezintă o creştere de 50 de procente faţă de anul trecut, consemnează „Ziua“, în vreme ce „Ziarul Financiar“, pe lângă o enumerare a primilor clasaţi, menţionează şi faptul că, pentru unele business-uri, a fost luată în calcul şi valoarea activelor aflate în patrimoniu, dar şi datoriile scadente.

„România liberă“ dedică un spaţiu important primilor zece clasaţi, miliardarilor, menţionând că majoritatea acestora au domiciliul în Bucureşti. „Evenimentul zilei“ compară averea totală a celor 300 de bogaţi din top cu produsul intern brut al unor state precum Luxemburg sau El Salvador, ori cu averea fondatorului IKEA, Ingvar Kamprad. Articolul face referire şi la explicaţiile salturilor înregistrate de avuţia oamenilor de afaceri pe parcursul ultimului an, şi anume creşterea economică, explozia afacerilor din diverse sectoare, precum imobiliarele, retailul şi construcţiile, dar şi scăderea dolarului în raport cu euro şi leul.

Sub titlul „Inflaţie de miliardari în Top 300“, „Cotidianul“ prezintă un scurt istoric al primilor doi clasaţi, Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac, dar şi al celui care a ocupat prima poziţie în ultimii doi ani, Iosif Constantin Drăgan, care a coborât pe locul şapte. Ziariştii de la „Gândul“ au adunat averile primilor zece clasaţi, subliniind că acestea însumează mai mult decât averilor celorlalţi 290 de oameni de afaceri prezenţi în top, la un loc, ridicându-se la peste 18 miliarde de dolari. „Gardianul“ notează prezenţa în top a tinerilor, precum Iustin Paraschiv, nou-intrat cu 56 de milioane de dolari, a celor doi foşti fotbalişti Adrian Ilie şi Adrian Mutu, dar şi a Cameliei şi Corinei Voiculescu, reprezentantele unei familii a cărei avere a atins pragul miliardului. „Kazahstanul îl face pe Patriciu cel mai bogat român“, titrează şi „7 Plus“, subliniind faptul că topul a fost realizat pe baza unei metodologii utilizate de firmele specializate în evaluarea companiilor.

Agenţia de presă Mediafax a relatat în detaliu componenţa clasamentului şi mişcările din cadrul acestuia, în timp ce mai multe ziare locale, printre care „Agenda zilei“, „Evenimentul de Iaşi“, „Ieşeanul“, „Kronika“ şi „Gazeta de Nord-Vest“ s-au concentrat asupra prezentării averilor milionarilor din zonele unde apar.

Site-urile web dedicate ştirilor şi afacerilor au acordat, de asemenea, spaţii importante prezentării ierarhiei realizate de Capital. Rol.ro menţionează că averile celor 300 reprezintă aproximativ 30 de procente din produsul intern brut al României, dar şi faptul că topul cuprinde şi clasamentul Forbes al celor mai bogaţi 50 de oameni din lume, precum şi un clasament al celor mai înstăriţi est-europeni. În ediţia sa electronică, publicaţia „Investiţii şi profit“ aminteşte faptul că Dinu Patriciu a intrat şi în topul celor mai bogaţi est-europeni, întocmit de revista poloneză Wprost, chiar de anul trecut, situându-se pe locul 76. Notoriu.ro explică metodologia folosită pentru calcularea averilor, în timp ce HotNews.ro enumeră primii zece clasaţi.

Ştirea despre lansarea „Top 300 Cei mai bogaţi români“ a fost preluată şi în jurnalele de ştiri ale unor televiziuni, făcând şi subiectul unor talk show-uri, precum şi ale principalelor posturi de radio.