Miliardarul va cumpăra un pachet minoritar de acţiuni la divizia de infrastructură a grupului.
În cei şapte ani care au trecut de la înfiinţarea companiei, EPH a ajuns una dintre cele mai mari companii energetice din Europa Centrală. Cei doi proprietari ai companiei, Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac, au încheiat mai multe achiziţii finanţate pe datorii, ultima fiind anunţată în luna decembrie a anului trecut, când EPH a preluat participaţia majoritară deţinută de Enel la compania slovacă de utilităţi Slovenske Elektrarne AS, care deţine printre altele şi două centrale nucleare.
Într-un comunicat de presă, EPH a precizat că Daniel Kretinsky, care este şi preşedintele EPH, a ajuns la un acord cu fondul de investiţii J&T Private Equity Group şi co-fondatorul Patrik Tkac, care va primi între 1,7 şi 2,7 miliarde de euro plus dobânzi în următorii ani, pentru preluarea participaţiilor lor minoritare la EPH. Restul de 6% din acţiunile EPH va fi controlat de mai mulţi manageri.
"Această tranzacţie va face posibil să îmi îndeplinesc ambiţia mea pe termen lung iar principalii mei colegi de la EPH vor avea oportunitatea de a participa la acţionariatul companiei", a informat Kretinsky într-un comunicat de presă. Calendarul plăţilor îi va permite EPH să continue să crească via achiziţii, a adăugat Kretinsky.
Modificarea structurii acţionariatului EPH a fost anunţată în paralel cu o tranzacţie prin care EPH a vândut un pachet de 30% din acţiunile la divizia sa de infrastructură către un consorţiu de companii condus de Macquarie Infrastructure Corp. EPIH, divizia de infrastructură a EPH, operează termocentrale şi depozite de gaze naturale în Cehia, precum şi un gazoduct şi active de distribuţie a energiei în Slovacia. Anul trecut EPIH a realizat un profit net de 622,7 milioane de euro şi active în valoare de 9,7 miliarde de euro.
EPH va utiliza sumele generate de tranzacţia cu Macquarie pentru preluarea minoritarilor, ceea ce îl va face pe Daniel Kretinsky, 41 de ani, să deţină 94% din acţiunile grupului. J&T Private Equity Group a acceptat să-şi vândă participaţia de 25,67% din acţiunile pe care le deţine la EPH via Biques Limited. La rândul său, Patrik Tkac îşi va vinde participaţia de 35% pe care o deţine la EPH via Milees Limited, către o serie de companii controlate de Kretinsky.
EPH are active în Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Polonia, inclusiv operatorul slovac de transport Eustream. Sub conducerea lui Kretinsky, EPH a devenit o companie care a produs 101 Terwaţi oră de energie electrică anul trecut, mai mult decât grupul CEZ controlat de statul ceh.
AGERPRES