Politicile Rezervei Federale care vizează menținerea piețelor și economiei pe linia de plutire, în pandemie, ar putea sfârși prin a amenința sănătatea pe termen lung a dolarului american. Este avertismentul lansat de miliardarul Stanley Druckenmiller, unul dintre cei mai prolifici investitori.
Președinte și CEO al Duquesne Family Office, Druckenmiller afirmă că insistența Rezervei Federale de a menține ratele dobânzilor în scădere și de a cumpăra miliarde de euro în obligațiuni, chiar dacă piețele prosperă și economia este în plină expansiune, reprezintă un risc pe termen lung, potrivit Forbes.
Pericol imens pentru dolar
„Nu știu nicio perioadă din istorie, nici măcar una, în care politica monetară și fiscală să fie în afara condițiilor economice”, a spus Druckenmiller în timpul unui interviu „Squawk Box”.
Deși nu contestă acțiunile inițiale ale Rezervei Federale pentru a combate amenințările legate de pandemie, Druckenmiller spune că banca centrală a ținut prea mult timp piciorul apăsat pe accelerație.
Astfel, subliniază el, Rezerva Federală și-a continuat politicile pentru a contribui la excesul de cheltuieli din Congres, care a alocat mai mult de 5 trilioane de dolari în pachetul de stimulare economică.
Statutul dolarului, ameninţat
Pe termen lung, a spus el, politicile, datoriile și deficitele grele pe care le susțin vor amenința statutul dolarului ca monedă de rezervă a lumii. „Dacă vom monetiza datoriile și vom activa din ce în ce mai mult din aceste cheltuieli, am motive să fiu îngrijorat acum pentru prima dată că, în 15 ani, vom pierde statutul de monedă de rezervă. Și, desigur, toate beneficiile care s-au acumulat odată cu asta”, a adăugat el.