Miliardarul român care a surprins industria IT. A ajuns pe coperta Forbes

Co-fondatorul și CEO-ul unei cunoscute companii IT a ajuns pe coperta ediției americane a prestigioasei reviste Forbes, în contextul în care publicația anticipează faptul că omul de afaceri ar putea deveni cel mai bogat român. Firma condusă de el creează roboți care efectuează automat sarcini repetitive.

Daniel Dines, cofondatorul și CEO-ul UiPath, a ajuns pe coperta ediției americane a prestigioasei reviste Forbes, în contextul în care publicația anticipează faptul că omul de afaceri ar putea deveni cel mai bogat român.

UiPath este o platformă de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), care a reușit performanța de a deveni primul unicorn românesc (companie de tehnologie a cărei valoare a depășit 1 miliard de dolari). Daniel Dines este fondatorul companiei, alături de Marius Tîrcă.

În vârsta de 47 de ani, Dines nu a inventat RPA, dar s-a poziționat hotărât ”ca un android” pentru a domina piața. Acum doi ani, când investitorii europeni au evoluat UiPath la 110 milioane de dolari, compania era una puțin cunoscută, cu sediul în România, având aproximativ 150 de angajați și venituri de 5 milioane de dolari.

Astăzi, UiPath are sediul central într-un zgârâie-nori luxos din Manhattan, peste 3.200 de angajați în birouri din toată lumea și a generat anul trecut venituri de 155 milioane de dolari. Mai mult decât atât, se anticipează că anul acesta își va dubla cifra de afaceri.

Dines este prezentat de Forbes ca fiind miliardarul care schimbă fața industriei din care face parte, fiind figura reprezentativă a creșterii din domeniul tehnologiei, care a readus speranța antreprenoriatului în Europa de Est.

Firma fondată de el, UiPath, creează roboți care efectuează automat sarcini repetitive. Compania condusă de Dines a ajuns la o evaluare de 7 miliarde de dolari, din vânzarea unor produse care pot să extragă numere din PDF-uri în software-uri de contabilitate sau să proceseze cererile de asigurare – sarcini care nu necesită un efort intelectual sporit, reușind să preia munca repetitivă a oamenilor care lucrează în sistemul bancar sau a celor care lucrează în cadrul operatorilor de telefonie mobilă.